Venner på fyret

RYVARDEN FYR (Dagbladet): - Me ska' jo kosa oss, og så lage me litt plada innimydlå. Rita Eriksen har tatt turen til Ryvarden fyr for å møte vennene sine i Vamp og synge inn en av låtene på Haugesunds-gruppas nye plate.

Forrige gang Eriksen lånte bort stemmen sin til Vamp, var på suksesslåta «Tir n'a Noir». Denne gangen er det Kolbein Falkeid-diktet «Salme i mars» som skal fargelegges med stemmen hennes. Vamp-sjef Øyvind Staveland tar Rita på en kjapp omvisning i landskapet rundt Ryvarden fyr, før jobbingen begynner i det provisoriske studioet som er satt opp i den gamle fyrvokterboligen.

- Der ute gikk «Sleipner» på grunn, sier Staveland, og peker utover mot Bloksen som stikker opp som et dystert minnesmerke noen hundre meter ute på det blå havet.

- Det er rart å være her ute igjen. Innspillingene på Ryvarden var planlagt i god tid før det tragiske forliset. Opptakene skulle skje i to omganger, først i november og så nå i februar. Vi reiste hjem en uke før «Sleipner»-grunnstøtingen. Stemningen var en ganske annen da vi kom tilbake, vel vitende om tragedien som utspant seg bare noen steinkast unna innspillingsstedet, sier Øyvind Staveland, og myser i den skarpe vintersola.

Bassist Carl Øyvind Apeland mener plateprosjektet ble vanskeligere å gjennomføre etter ulykken.

- På den ene siden kan vi ikke late som den aldri har hendt, men det vil også være galt å la ulykken påvirke materialet på plata.

Rita Eriksen er bare en av mange artister som skal være med på å gi særpreg til den nye Vamp-plata, som skal slippes i september. Anne Grete Preus, Morten Abel, Ole Paus, Odd Børretzen, Kirsten Bråthen Berg, Rita Eriksen, Herborg Kråkevik, Bjørn Eidsvåg, Jan Eggum, Frode «Froddi» Rønli og til og med eksvokalist Jan Ingvar Toft bidrar på en «En annen sol». Toft fant brått ut at han ville slutte i fjor høst.

- I stedet for å hente inn en ny, permanent vokalist bestemte vi oss for å trekke på ulike musikalske kapasiteter, sier Staveland.

<B>STORSLÅTT:</B> Rita Eriksen og Øyvind Staveland utenfor Ryvarden fyr.