Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Venner på randen

Gode skuespillere med lånte fjær og slapp dialog.

FILM: Vibeke Idsøes film, som vel må karakteriseres som en romantisk komedie, er forbausende lite original til å komme fra regissøren bak den fantasifulle «Jakten på nyresteinen». I «37 1/2» finner man en dæsj «Homsepatruljen», to dæsjer Bridget Jones, krydret med litt «Venner for livet». Det kan i og for seg være en fin blanding, men da skal dialogen sitte som mitraljøseskudd. Det gjør den ikke her.

Utrangert

Det handler, aktuelt nok, om å føle seg for gammel i alle markeder. Når du er 37 1/2 er du relativt utrangert både på kjønns- og arbeidsmarkedet, i hvert fall i det Dagblad\'-konseptet som postuleres her. Selma (Helén Vikstvedt) blir knust av en hudkommentar fra en parfymeridame, dumpet av en heller sigen samboer og usynliggjort av sin kjappkjappe (Marit A. Andreassen).

Plutselig materialiserer det seg en vennekrets hun ikke har sett på 30 år - den pene Janne (Anne Ryg), den mektige Anna (Ulrikke Døvigen), Annas lillebror Sigurd (Kåre Conradi) og dennes samboer Jarle (Anders Baasmo Christiansen). Disse «vennene for livet» har alle - på hver sin måte - en spesiell opplevelse knyttet til kronprinsparets bryllup. Nå skal de «redde» Selma, dvs. sørge for at hun blir en feiret spaltist i Dagbladet.

Undertegnede er selvfølgelig inhabil når det gjelder å vurdere beskrivelsen av arbeidsmiljøet i Dagbladet, men én ting vil jeg påpeke: Dametoalettene er ikke så luksuriøse i virkeligheten. Ikke sjefene heller, men det er en annen skål.

Tragisk

Komedien og dens forviklinger tar en brå vending mot en tragedie som er så klisjébefengt at man nesten ikke tror det. Vibeke Idsøe, som selv har ansvaret for manuskriptet, tar læren om komediens tragiske klangbunn litt for bokstavelig.

På tross av et svakt manus er det mye bra skuespilleri å hygge seg med i filmen. Helén Vikstvedt gjør maksimalt ut av rollen som antiheltinnen Selma, og Jan Gunnar Røise («Hawaii, Oslo») imponerer igjen som hennes altfor unge frier. Kåre Conradi er passe balansert som innehaver av kaffebaren Latte liten, mens Anne Ryg og særlig Ulrikke Døvigen har fått for lite å spille på som ikke-så-vellykte venninner.

HASTVERK: Selma, snart 40 og utrangert både på kjærlighets- og arbeidsmarkedet.
HASTVERK: Selma, snart 40 og utrangert både på kjærlighets- og arbeidsmarkedet. Vis mer

Historien er sympatisk nok, og Selmas hevn er deilig, men en kjappere dialog hadde løftet filmen noe mer mot den spennende randen.