Vennerød i eventyrland

Petter Vennerød har tatt et langt steg vekk fra sine sosialrealistiske filmer med Svend Wam. Nå er han i gang med prøveopptak til sin stort anlagte eventyrfilm om Askeladden i Trollland. Ønsket budsjett: 80 millioner kroner.

Hvis det går som Vennerød vil, blir det den største - og dyreste - filmen som noensinne er laget i Norge. Handlingen kommer fra flere av eventyrene om Askeladden, men ennå har ikke hovedpersonen fått på seg sjumilsstøvlene. Det største ved filmen er fortsatt planene.

De er til gjengjeld gedigne: «Askeladden i Trolland» skal bli en internasjonal eventyrfilm - med action, avanserte spesialeffekter og et budsjett på 80 millioner kroner.

Troll og smådjevler

I går var Vennerød & venner inne i Sivilforsvarets grotte på Smestad i Oslo, for anledningen omgjort til trollkongens bolig, for å gjøre prøveopptak av kongen. Noen vil si at det er det han alltid har filmet, men nå er det ikke tvil om at det er troll og smådjevler foran kamera til filmveteranen.

- Vi vil se hvordan trollene tar seg ut sammen med stein og slikt, og så trenger vi bilder for å presentere prosjektet, sier Vennerød.

Askeladden må nemlig først vise seg fram for pengesterke filmfinansiører, hvis det skal bli noen film. Mesteparten av de 80 millionene må komme fra utenlandske kilder, den norske statsstøtten til filmproduksjon er ikke stor nok til å bære et slikt prosjekt.

Seks års arbeid

Det har nå gått seks år siden Petter Vennerød startet planleggingen av «Askeladden i Trolland». Han har fått over to millioner kroner til arbeidet - fra alle mulige offentlige støtteordninger. Oppstarten har vært utsatt, men nå mener Vennerød at kameraene kan begynne å snurre i april 2001.

Det tar sin tid å temme flere meter høye troll - og ennå finnes de bare i leire. Til filmen skal det sys trolldrakter, som igjen skal bæres av profesjonelle utenlandske «dokkeskuespillere».

- Det tar åtte måneder bare å sy draktene til trollene. Ører og neser - og annet som de som er inne i draktene ikke kan bevege - skal kunne fjernstyres, sier Vennerød.

Altmuligmann

Petter Vennerød står selv ansvarlig for både manus, regi og produksjon av storfilmen - gjennom sitt heleide selskap Merkur Film AS.

Men prosjektet vil snart sprenge seg ut av grotta på Smestad - og da trenger han større og sterkere samarbeidspartnere. Han har vært i samtaler med blant andre dem som utviklet datateknologien til den amerikanske filmen «Godzilla».

Noe av filmen skal tas opp ute i naturen, noe i studio, og mye må fikses på miksebordet etterpå.

- Men det skal bli skikkelig film, det digitale arbeidet må være usynlig, sier Vennerød.

Og Askeladden, Per, Pål, deres mor, prinsessen og kongen skal selvsagt spilles av levende skuespillere.

TROLSK: Petter Vennerød og fotograf Kjell Vassdal tester trolske stemninger til den planlagte norske storfilmen «Askeladden i Trolland».