Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vennskap og frykt

Barneskildring fra Spania anno 1936. Se klipp fra filmen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I «Sommerfuglens tunge» vokser en liten gutt opp i skyggen av den kommende spanske borgerkrigen.

Filmen kan på sett og vis sammenliknes med vår egen «Da jeg møtte Jesus ... med sprettert!», men legger an en langt mørkere tone. Lille Moncho (Manuel Lozano) er livredd for å begynne på skolen, fordi han tror læreren slår små barn. Men Don Gregorio (Fernando Fernàn Grmez) er en klok, varmhjertet mann. Mellom de to oppstår et nært vennskap, der den gamle innfører guttungen i alt fra litteratur til naturens undere. Don Gregorio er også ateist og republikaner.

Jose Luis Cuerda tar seg god tid i skildringen av dette rørende forholdet og av en landsbyidyll hvor de fleste er opptatt av de nære ting. Idyllen får litt for mye plass på bekostning av den underliggende dramatikken. Men «Sommerfuglens tunge» er både medrivende og innsiktsfull. Den har en brutal slutt og kan få hvem som helst til å tenke over hva frykt ville gjøre med oss i et avgjørende øyeblikk.

Idyll: For mye landsbyidyll. Se klipp fra <a href=\'http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/Sommerfugl.ram\'>filmen</a>