VENNER: Statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.) kan gjerne være venner, men Venstre bør ikke inn i en regjering med Frp, mener artikkelforfatteren. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VENNER: Statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.) kan gjerne være venner, men Venstre bør ikke inn i en regjering med Frp, mener artikkelforfatteren. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Debatt: Valg 2017

Venstre bør ikke gå i regjering med Frp

Avstanden mellom Venstre og Frp er for stor i flere saker som er viktige for Venstre.

Meninger

Etter årets stortingsvalg, hvor Venstre for første gang siden 1960-tallet kom over fire prosent to valg på rad, har det vært mye spekulasjon om partiet vil gå inn i dagens H/Frp-regjering. Om Venstre skal gå inn i dagens regjering, bør det være uten Frp på laget.

VENSTRE-MEDLEM: Gaute Gaasemyr.
VENSTRE-MEDLEM: Gaute Gaasemyr. Vis mer

Avstanden mellom Venstre og Frp er for stor i flere saker som er viktige for Venstre. To av sakene er miljø og innvandring. Frp har en restriktiv innvandrings- og asylpolitikk. Partiet viser i programmet sitt at det vil satse mer på petroleumsvirksomhet, og ønsker forskning på alternative årsaker til global oppvarming. I motsetning til Venstre, som er positive til et flerkulturelt samfunn og arbeidsinnvandring, og som vil trappe ned olje- og gassvirksomhet til fordel for fornybar energi.

I tillegg har de to partiene temmelig ulike syn på kultur og bistand. Frp vil ha mer markedsstyrt kultursektor, og begrense bistanden til fattige land. Venstre vil ha et sterkt offentlig engasjement innen kultursektoren, og et nivå på statlig utviklingshjelp på minst en prosent av BNI.

Uenighet i disse sakene, og flere til, vil kunne gjøre det vanskelig for Venstre og Frp å sitte i regjering sammen. Norsk medborgerpanels undersøkelse fra våren 2017 viser at 85 prosent av Venstres velgere misliker Frp. Det signalet må Venstres ledelse ta på alvor. At Venstre kan risikere utmeldinger og tapt oppslutning på grunn av regjeringsslitasje gjør at det kan være vel så lurt å satse på en aktiv opposisjonsrolle framover dersom partiet ikke får gjennomslag for sitt førstevalg om H/KrF/V-regjering. Slik kan Venstre bygge seg opp som et selvstendig sosialliberalt alternativ fram mot 2021.

Martine Aurdal viser i sin kommentar 15. september til at Venstre kan søke makt som del av en sentrumsallianse. Jeg tror også det kan være en god løsning for Venstre, i tillegg til ovennevnte forslag. Venstre har sammen med KrF og Sp flere ganger inntatt standpunkter innenfor blant annet økonomisk politikk som kan sies å ligge et sted mellom Ap og Høyre/Frp. I tillegg har sentrumspartiene til felles at de er opptatt av natur- og miljøvern, desentralisering, frivillighetens betydning i samfunnet og gode vilkår for små og mellomstore bedrifter.

Liberale verdier og miljøbevissthet er typiske kjennetegn for Venstre-velgere. Men skal denne velgergruppen få mest mulig gjennomslag for miljø og liberale verdier, ikke minst innenfor asyl- og flyktningpolitikk, kreves det at regjeringens politikk legges mer mot sentrum. Det kan vanskelig skje med Frp i regjering.

Selv om enten Ap eller Høyre i de fleste tilfeller trengs for å kunne skape et realistisk regjeringsalternativ, betyr ikke det at Venstre nødvendigvis må slutte seg til dersom et fløyparti i form av Frp er med. At Frp i noen tilfeller har vært del av lokale borgerlige samarbeidskonstellasjoner her til lands, betyr ikke at en slik modell automatisk kan overføres til rikspolitisk plan. Å bygge felles regjeringsplattform forutsetter at partiene har et felles verdigrunnlag på nasjonalt plan, noe det er vanskelig å se at Frp og Venstre pr. dags dato har. Derfor bør ikke Venstre gå inn i dagens regjering så lenge Frp er en del av den.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.