Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Venstre forstår ikke norsk klimapolitikk

Den samlede tildeling av utslippskvoter avgjør hvor store utslipp det blir i Europa.

«FORSTEMMENDE»: - Det er forstemmende at Venstre holder fast ved sin retorikk, sier adm.dir. Torbjørn Lothe i NHO Luftfart. Foto: NTB Scanpix
«FORSTEMMENDE»: - Det er forstemmende at Venstre holder fast ved sin retorikk, sier adm.dir. Torbjørn Lothe i NHO Luftfart. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

«Hensikten med å innføre en miljøavgift på flyreiser er å gjøre det mer attraktivt for flere å ta miljøvennlige valg. Når NHO Luftfart beregner at avgiften vil føre til en nedgang på fem prosent i den norske flytrafikken, er det et tegn på at den vil fungere etter hensikten», skriver Venstres leder Trine Skei Grande i Dagbladet 4. februar. Det er feil.

Norsk og europeisk klimapolitikk er basert på en todeling. På den ene siden har man de bedrifter som er omfattet av EUs kvotehandel. Her er det den samlede tildeling av utslippskvoter som avgjør hvor store utslipp det blir i Europa. Utslippene av CO2 for de bransjer som er omfattet av kvotehandelen i EØS-området vil falle med 43 prosent fram til 2030 sammenliknet med 2005. Det har EU vedtatt for kvotesystemet.

«Ekstratiltak i Norge for kvotepliktig luftfart vil ikke bidra til å redusere de samlede utslippene fra luftfart i EØS-området,» skrev Høyre/Frp-regjeringen da budsjettet ble lagt fram i oktober. Det må gjelde fremdeles.

Dette ble dessuten grundig forklart av Grønn skattekommisjon da deres arbeid ble lagt fram i desember i fjor.

Satt på spissen kan vi fly så mye vi vil i Europa uten at det påvirker klima, fordi kvotehandelen sørger for at kuttene tas der de er billigst.

For alle andre sektorer skal nasjonale tiltak som avgifter, stimulerende tiltak og reguleringer bringe utslippene ned. Det gjelder for eksempel resten av samferdselssektoren, husholdninger, landbruk, fisk, handel og alle vanlige bedrifter med små utslipp. Det verste man kan gjøre for klimasaken er å tulle med hva som virker og ikke virker, derfor er det ekstra forstemmende at Venstre holder fast ved denne retorikken.