"BERG-OG-DALBANE": Ola Elvestuen og Abid Raja roste fotsoldatene på Venstres valgvake og ga uttrykk for forsiktig optimisme mens tallene spratt opp og ned. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
"BERG-OG-DALBANE": Ola Elvestuen og Abid Raja roste fotsoldatene på Venstres valgvake og ga uttrykk for forsiktig optimisme mens tallene spratt opp og ned. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Valg 2017: Venstres valgvake

Venstre: Nervøs vimpelvifting og hvisking av L-ordet

Venstres velpleide valgvake måtte sitte på nåler.

Kommentar

Det var to ord som gikk igjen i samtalene over hvitvinsglassene og de nervøst viftende grønne vimplene på Venstres valgvake på Det Norske Teatret. Det første ordet var «viktigst». Men den hvislende «st» lyden skiftet betydning ettersom skjermsøylene viste partiet over eller under fire prosents oppslutning. Det gikk fra «Det viktigste er jo at vi kommer over sperregrensen», til et mer nølende «det viktigste er jo at regjeringen fortsetter» og tilbake igjen.

De unge mennene med snorrett sideskill, hornbriller og marineblå genser med skjorte under — det er mange av dem i Venstre — viste seg å være i stand til å uttrykke følelser i en grad som syntes å forbause de kjolekledte kjærestene ved siden av dem ettersom pilen viste opp eller ned. Abid Raja, med glødende blikk og flere lokker på avveie enn gjennomsnittet i forsamlingen, gikk opp i fistel fra talerstolen da han fra podiet beskrev valgnatten som en berg-og-dalbane der ingenting kunne tas for gitt.

Det andre gjennomgangsordet hadde også en «st»-lyd, med giftigere valør enn det første. Raja gjorde et poeng av å unngå det, som om det var den skinnbarlige Voldemort, men rundt bordene ble det hvisket: «Listhaug». Navnet som hadde blitt kastet i ansiktet på dem fra dørene de hadde banket på, navnet som opposisjonen, akk, så urettferdig, hadde forsøkt å henge som en kvernstein rundt halsen på dem. Dørbankere og listebærere ble rost for å ha holdt seg til sine egne saker og ikke latt seg lokke til å gå inn på «andre partiers», men forfekte en «liberal og fremtidsrettet». At dette ble fremstilt som den store utfordringen, sier sitt om hvor pussig det må være for et parti å miste velgere som egentlig er enig i politikken deres, på grunn av «st» nummer to, men få en bråte som ikke er det, på grunn av taktisk stemming.

Selv om han unngikk det selv, ble Raja selv trukket frem som en potensiell motgift til Listhaug-smitten. «Alle liker ham», som en av dørbankerne sa, i påvente av partileder Trine Skei Grandes sene ankomst. Men ikke alle delte Rajas følelse av berg-og-dalbane, selv i de lange periodene da pilen skalv på fire blank. Som en av dem sa: - Som Venstre-politiker lærer du deg å være stoisk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.