Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Ulv:

Venstre og Elvestuen svikter norsk natur når det er som viktigst å ta vare på den

Sist lørdag vedtok Venstre at de vil øke bestandsmålene for de store rovdyrene. Påfølgende mandag bestemte klima- og miljøministeren fra partiet at en ulveflokk skal skytes som ikke utgjør noen trussel for verken folk eller fe.

ULVEVEDTAK: Ulven er kritisk truet av utryddelse. Likevel skal de jaktes på, skriver artikkelforfatter. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ULVEVEDTAK: Ulven er kritisk truet av utryddelse. Likevel skal de jaktes på, skriver artikkelforfatter. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre avholdt landsstyremøte forrige helg og fattet vedtak om krav til ny regjeringsplattform. Der heter det at de vil øke bestandsmålene for de store norske rovdyrene.

Rett etterpå ga altså partiets klima- og miljøminister Ola Elvestuen klarsignal til at Slettås-flokken innenfor ulvesonen i Hedmark kan skytes. Ulven er kritisk truet av utryddelse, ifølge den norske rødlista. Jakten starter 1. januar.

Det er ikke nytt at mange, særlig lokalt, lenge har hatt lyst til å bli kvitt Slettås-flokken – de siste åra har rovviltnemndene bestemt at ulvene her skal skytes ut fordi mange i lokalmiljøet mener at dyra har mistet sin naturlige skyhet.

For å finne ut om det er hold i dette, er ulvene blitt radiomerket og fulgt tett. Men ingenting indikerer at ulvene i Slettås er mer eller mindre sky enn andre ulver. Snarere tvert imot. Det viser seg at når ulvene nærmer seg bebyggelse, er det sjelden og helst på natta.

Og når de kommer nærmest husene, er det fordi de velger den minst energikrevende traseen gjennom dyp snø, følger etter elg, eller tiltrekkes menneskeskapte åteplasser.

De to siste åra har ikke dette vært nok for Klima- og miljødepartementet (KLD) til å tillate jakt på ulvene i Slettås-reviret. Faktisk uttalte KLD i desember i fjor at «Departementet er enig i at en forutsigbar og tydelig forvaltning, og konfliktdemping er viktig av hensyn til alle berørte. Dette taler for at felling av ulv i revir innenfor ulvesonen, som i Slettåsreviret, ikke tillates

Ulvene i Slettås har ikke endret atferd siden i fjor. Men i år, når departementet ledes av Venstre – et parti som framhever natur som en av sine viktigste kampsaker – kastes all forutsigbarhet, konfliktdemping og faglig kunnskap ut av vinduet, og den personen som er satt til å passe på umistelig norsk natur gjør knefall for politisk press fra særinteresser.

Venstre snakker varmt om naturmangfold og hvor viktig det er å ha helhetlige økosystemer for å ta vare på naturen i Norge. Dessverre mister de all troverdighet når de nå åpner for felling av Slettås-flokken – samtidig som Sverige har stanset sin jakt i år fordi det ikke er forsvarlig for bestanden.

Slettås-vedtaket viser at det som skulle være en faglig basert forvaltning av naturmangfoldet i Klima- og miljødepartementet er blitt erstattet med et politisk sirkus hvor partene kappes om hvem som kan bidra til at flest mulig ulv skytes før kommunevalget til neste år.

Ulvebestanden i Norge består av om lag 70 individer og er kritisk truet. Det betyr at det er 50 prosent sannsynlighet for at den kommer til å dø ut i løpet av de neste 100 åra. Hva så med skadepotensialet?

Ulven i Norge lever i all hovedsak av hjortevilt, og i ulvesonen er det elg som er det viktigste byttedyret. Det er i liten grad rovdyr som gjør at sau går tapt på utmarksbeite, rundt 80 prosent av sauetapet skyldes andre årsaker. Og faktisk er det slik at antall sauer på gårder innenfor ulvesonen øker, samtidig som tallet på sauer som er blitt tatt av ulv, er gått ned.

Fortsatt er det mye vi ikke vet om naturen. Hva som finnes der, hvilke oppgaver de ulike artene har i det store samspillet som holder alt i balanse her på jorda, hvordan det hele blir påvirket om noen av puslespillbitene forsvinner. Men vi vet at en velfungerende natur er grunnlaget for selve livet, at vi er fullstendig avhengig av den for å få mat, luft, rent vann, energi, medisiner og råstoffer til alt vi trenger.

Likevel mister vi stadig mer av den – menneskelige aktiviteter driver nå verden mot en sjette masseutryddelse. Verdens arter forsvinner tusen ganger raskere enn det som er naturlig.

Venstre og Ola Elvestuen hevder at de ønsker at Norge skal ta en ledende rolle i arbeidet med å stanse tapet av naturmangfold. Det vil kreve en global innsats som ingen har sett maken til før om vi skal nå dette målet. Heldigvis er det mulig, men det betyr at jobben også må gjøres hjemme, i hvert eneste land.

Akkurat det blir ikke enklere hvis Venstre og Elvestuen svikter norsk natur når det er som viktigst å ta vare på den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!