KOMMENTARER

Venstre og høyre samles mot krisepolitikken

Syriza har vunnet en kjempeseier i Hellas, men har verken flertall i folket eller i parlamentet. Det gir Alexis Tsipras både fordeler og ulemper som statsminister.

VENSTRE-HØYRE: Alexis Tsipras, til høyre, lederen for venstrepartiet Syriza, og Kammenos, som leder det nasjonalistiske høyrepartiet Uavhengige Grekere, skal danne regjering sammen. De samles om å avvise EU-kravene til Hellas. Foto: AFP / Scanpix / Lefteris Pitarakis
VENSTRE-HØYRE: Alexis Tsipras, til høyre, lederen for venstrepartiet Syriza, og Kammenos, som leder det nasjonalistiske høyrepartiet Uavhengige Grekere, skal danne regjering sammen. De samles om å avvise EU-kravene til Hellas. Foto: AFP / Scanpix / Lefteris Pitarakis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Med 36,34 prosent av stemmene fikk Syriza valgt inn 99 medlemmer i parlamentet, og som største parti får det i tillegg 50 seter som et «styringstillegg». Det blir i alt 149 av de 300 setene i parlamentet, og det mangler da to for å få reint flertall med 151.

Straks han hadde fått oppdraget om å danne regjering av president Karolos Papoulias gikk Alexis Tsipras rett i forhandlinger med lederen for Uavhengige Grekere (ANEL), Panos Kammenos. Dette er et høyrenasjonalistisk parti, og Kammenos har tidligere vært statsråd for det konservative partiet Nytt Demokrati (ND). ANEL ble det sjette største partiet med 4,75 prosent av stemmene og 13 seter.

Nokså paradoksalt står dette høyrepartiet nærmest venstrepartiet Syriza i synet på den greske gjelda og krisepolitikken fra EU. Allerede mandag formiddag hadde de en regjeringsavtale, kunngjorde Kammenos.Tsipras skal tras i ed som statsminister klokka 15, norsk tid, meldes det fra Athen.

Men Tspiras skal også ha samtaler med de andre partilederne. Han ønsket seg nok flere partier på sitt lag både for å stå sterkest mulig i forhandlingene med EU om innsparingspolitikken, men også for å kunne balansere de mest radikale gruppene i sitt eget valgforbund, hvor enkelte vil bryte ut av euro-samarbeidet og gå til full strid med EU ved å ensidig stryke deler av den greske statsgjelda. Tsipras vil forhandle med EU om krisepakkene, som har gitt Hellas lån, men også tvunget landet til smertefulle innsparinger. Men han vil ikke forhandle med den forhatte «Troikaen», det vil si de økonomene som EU, Euro-banken og Pengefondet (IMF) sender foran seg til Hellas, han vil forhandle på politisk nivå med de andre stats- og regjeringssjefene i EU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.