DELVIS SKJULT: Statsminister Erna Solberg leverte sin regjeringserklæring for Stortinget tirsdag. Her sammen med finansminister Siv Jensen. Delvis skjul, bak - Trine Skei Grande og Olaug Bollestad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
DELVIS SKJULT: Statsminister Erna Solberg leverte sin regjeringserklæring for Stortinget tirsdag. Her sammen med finansminister Siv Jensen. Delvis skjul, bak - Trine Skei Grande og Olaug Bollestad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

Venstre og KrF må skaffe seg barnesete i Stortinget

Plasseringen av Erna Solberg og Siv Jensen rett foran regjeringspartnernes partiledere, er et litt for godt bilde på styrkeforholdet i regjeringen.

Kommentar

Det var ikke mye nytt i Erna Solbergs presentasjon av regjeringens plattform i Stortinget i dag. Dels fordi det meste er kjent politikk fra tidligere regjeringsplattformer, og dels fordi pressedekningen av innholdet har vært stor siden enigheten ble landet for snart to uker siden.

Det som stjal oppmerksomheten, var Stortingets interiørdesignere. Utvidelsen av regjeringen har ført til to nye statsrådsposter. Dermed er det blitt trangt om plassen når alle sammen skal møte i Stortinget. Stortinget har måttet overmøblere. Inn har kommet en toseter, selv om det var fullt i stua fra før. Plasseringen er dessuten ikke heldig.

Rett foran partilederne fra Venstre og KrF, Trine Skei Grande og Olaug Bollestad (konstituert) , var det plassert to nye sitteplasser for Erna Solberg og Siv Jensen.

Stortingssalen er utformet med helning oppover benkeradene, slik at alle representantene skal se og bli sett. Med det siste interiørgrepet er lederne for KrF og Venstre faktisk de eneste som blir satt i skyggen.

Det er lett for opposisjonen å lage vitser om dette, for det er et litt for talende bilde på styrkeforholdet i regjeringen. KrF og Venstre ser ut som de sitter i baksetet. De kunne trengt et par barneseter.

Erna Solberg brukte ikke lang tid på å lese opp gjennomgangen av den nye regjeringserklæringen. Det er mye kjent stoff, endringene med KrF inn i regjering setter ikke stort avtrykk. Abortlov, bioteknologi, familiereform og litt distriktspolitikk er temaer som Erna Solberg var raskt innom i løpet av talen.

Det understreker at det skal bli vanskelig for KrF å vise seg fram i den nye regjeringen. Det samme gjelder Venstre. Avtrykket er begrenset. Høyre og Frp har en klar lederrolle i samarbeidet. Venstre og KrF er på et kritisk nivå i oppslutning på meningsmålingene, og vil måtte kjempe for å synliggjøre sine seire i regjeringen. Samtidig vil det internt i begge partiene være frykt for å havne under sperregrensen ved neste stortingsvalg i 2021. Det skaper grobunn for konflikter, uenigheter om prioriteringer og kanskje også retningsvalg.

I tillegg er den politiske avstanden mellom partiene som nå sitter sammen i regjering stor, noe vi fikk demonstrert i praktisk politikk allerede for en uke siden. Da gikk Frp ut med et forslag, i forbindelse med et møte i Drammen Frp, om å sette krav om inntekt for å kvalifisere til kontantstøtte. Og enda mer oppsiktsvekkende: Venstre-leder og Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande sa at endringene i abortloven skal oppfattes som en pause, fram til valget i 2021. Det samme mente hun gjelder for eggdonasjon.

Tilsammen danner det seg tre strategiske hovedutfordringer for denne regjeringen: Behov for synlighet for småpartiene, internt politisk avstand i regjeringen - og en opposisjon som vil få flere muligheter til å ramme regjeringen hardt, uten å måtte forsøke å tekkes KrF for å vinne flertall i enkeltsaker.

Erna Solbergs mannskap skal måtte jobbe hardt for å skape entusiasme rundt regjeringsprosjektet - og ikke minst en helhetlig alternativ for velgerne når de går til valg i 2021. KrF og Venstre må finne ut hvordan de skal håndtere skyggeposisjonen de er satt i, bakerst i bilen. For det er neppe slik at partilederne skal bytte på å kjøre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.