BEKLAGER: Venstre-representant Abid Raja skal være sykmeldt etter at Venstre-leder Trine Skei Grande beskyldte han for å undergrave hele budsjettprosessen og eget parti, ifølge Dagens Næringsliv sine kilder. I kveld delte kulturministeren ut språkpris på Abbediengen Hovedgård, der et pressekorps ventet på en kommentar. Reporter: Trym Mogen. Video: ... Vis mer

Venstre-bråket

Venstre-oppgjør på høyttaler

Alle partier må holde orden på flankene sine. Konflikten svekker Skei Grandes posisjon som leder, og skader hele partiet.

Kommentar

Alle politiske partier er preget av personligheter. Til en viss grad er de også avhengige av dem. For småpartier som Venstre er de uvurderlige. Hva er Rødt uten Bjørnar Moxnes? Og hvem sitter egentlig på Stortinget for Venstre nå bortsett fra Abid Raja? Spør du mannen i gata er jeg ganske sikker på at det blir stille.

*Fasit: Terje Breivik, Guri Melby (vara for Trine Skei Grande), André N. Skjelstad, Ketil Kjenset, Carl-Erik Grimstad, Jon Gunnes og Grunde Almeland (vara for Ola Elvestuen)

Samtidig: For et parti som forsøker å finstille en liberal identitet som retter seg mot høyere utdannede, klimavennlige, sosialt progressive velgere, oppfattes Raja av mange internt som et hår i suppa. En litt uberegnelig figur, som kludrer til profilen. Men et usedvanlig populært hår i suppa blant velgerne. I en undersøkelse i VG i fjor var det nesten like mange som ville ha Raja som leder i Venstre, som den nåværende partilederen.

ANSTRENGT: Raja er en omdiskutert mann internt i Venstre. Konflikten mellom ham og Trine Skei Grande skader hele partiet. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
ANSTRENGT: Raja er en omdiskutert mann internt i Venstre. Konflikten mellom ham og Trine Skei Grande skader hele partiet. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Abid Raja har i Venstre ord på seg for å være en løs kanon - den samme egenskapen som gjør ham til en av partiets få høyprofilerte politikere. En mann som kan bli portrettintervjuet i avisene, og som lykkes med å få oppmerksomhet i media for utspillene sine. De samme intervjuene hvor han uforvarende kommer til å lansere seg selv som utfordrer til partileder Trine Skei Grande, og de samme oppslagene hvor han gjerne kommer på kant med partiledelsen - nå sist over regjeringens støtte til Human Rights Service (HRS).

Det er denne siste saken som nå skal ha fått det til å skjære seg mellom Raja og Trine Skei Grande. Den føyer seg inn i et mønster hvor han og Skei Grande har barket sammen i mediene.

De andre sakene har hatt klarere konfliktlinjer. Foran Venstre-landsmøtet i 2017 utfordret Raja partilederen for hennes utspill om at hun ville kaste Høyre og Frp-regjeringen etter valget, og i april i år gikk han ut i Dagsrevyen og ba partilederen forklare seg om den såkalte kornåker-saken.

Denne gangen er linjene mer uklare, men konflikten desto tydeligere. Konfrontasjonen kom på pussigst mulig vis. Men la oss ta det fra begynnelsen:

I høst la regjeringen fram et forslag til statsbudsjett der støtten til HRS var kuttet betydelig. Dette skapte sterke reaksjoner i Frp, og som et svar på dette gikk Siv Jensen ut på Facebook og kunngjorde at støtten ville komme på plass igjen. Dette hadde hun klarert i regjeringen.

Dette reagerte Abid Raja på i flere intervjuer, hvor han blant annet fikk støtte fra stortingskollega Guri Melby.

Dermed var det ikke bare en uenighet mellom Frp og Venstre, det var en uenighet mellom Venstre i regjering og Venstre i Stortinget.

Det var denne uenigheten lederne av budsjettforhandlingene i Stortinget, Henrik Asheim (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Helga André Njaastad (Frp) og Abid Raja (V) måtte rydde av veien. Og for å gjøre det, skal Asheim ha tatt en telefon til Trine Skei Grande.

Hvis vi skal tro gjengivelsen i Dagens Næringsliv, kom konfrontasjonen mellom Raja og Skei Grande dermed nærmest ved en glipp. Asheim ringte Skei Grande og satte henne på høyttaler. Dermed ble utfallet mot Raja om at han «undergraver hele budsjettprosessen og partiet», slynget ut for hele møtet - inkludert Raja selv.

Vi kan alle se for oss scenen der Asheim kaster seg over telefonen og skrur av høyttalerfunksjonen. Om utfallet var ment for alles ører eller ikke representerer det uansett et sammenbrudd i kommunikasjonen i Venstres toppledelse.

Telefonsamtalen skal ha blitt gjennomført i begynnelsen av november, og sykmeldingen kom først i slutten av forrige uke. Men dette var første gang Raja har hatt mulighet til å ta telling etter en hektisk høst med budsjettforhandlinger, i tillegg til en rettssak mot Mohyeldeen Mohammad som endte med at islamisten ble dømt for trusler mot Raja.

Abid Raja er nå sykmeldt på ubestemt tid. Det kommer på et ubeleilig tidspunkt. Partiet er midt i sonderinger om nytt regjeringssamarbeid med KrF, Høyre og Frp. Som finanspolitisk talsmann er Raja også et viktig ankepunkt på Stortinget. Budsjettvedtak skal alltid gå gjennom ham. Konflikten mellom Raja og Trine Skei Grande må dermed finne en løsning. Partiet har sett to-tallet på målingene den siste tida, og tåler ikke at samarbeidet mellom Venstre i regjering og Venstre i Stortinget blåses ut på høyttalere.

Alle partier trenger flankespillere, skal tidligere SV-leder Kristin Halvorsen ha sagt om sin gamle stortingskollega Hallgeir Langeland. Sylvi Listhaug har samme funksjon i Frp. Men partier må ha kontroll på flankene sine, og klare å utnytte dem til å bre ut profilen. Samtidig som flankene til sjuende og sist underordner seg ledelsen. Dermed er Abid Rajas sykmelding et skudd for baugen for Trine Skei Grande, og hennes autoritet som partileder. Men det rammer også hele partiet.