BREDT FLERTALL: Så langt i denne bystyreperioden har byrådet altså fått brede flertall i bystyret når det gjelder byutvikling, og særlig med KrF og Venstre, skriver byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
BREDT FLERTALL: Så langt i denne bystyreperioden har byrådet altså fått brede flertall i bystyret når det gjelder byutvikling, og særlig med KrF og Venstre, skriver byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB ScanpixVis mer

Byutvikling:

Venstre støtter jo byrådets byutviklingspolitikk

Hvordan kan politikken være «betongsosialisme», når det er Rødt som er mest uenig, mens Venstre bare stemmer mot hver tiende gang?

Meninger

Hallstein Bjercke fra Venstre skriver i Dagbladet 25.7 om byrådets «betongsosialisme»; at byrådet konsekvent prioriterer utbygging og utbyggere foran hensyn til kvalitet, kulturminner og naturverdier. Bjercke mener vi trenger en ny kurs.

Men er framstillingen riktig? Nei. Når vi går bak retorikken ser vi at Venstre gjennomgående støtter byrådets utviklingspolitikk i bystyret. Jeg har nemlig sett på alle regulerings- og plansakene om byutvikling som har blitt behandlet i bystyret etter at jeg tok over som byråd i oktober 2015.

Når jeg går gjennom referatene slår det meg, at det er bred enighet om de aller fleste av sakene. Over 2/3 av sakene har blitt vedtatt av alle partiene, hvis vi ser bort fra Rødt. Rødt er det klart mest kritiske partiet, etterfulgt av Fremskrittspartiet og deretter Høyre. Disse partiene har alle stemt mot byrådet i ca. en femtedel av sakene.

Venstre og KrF er de partiene som oftest stemmer sammen med byrådet, og har bare stemt mot i ca. 10 prosent av sakene. Venstre støtter altså i all hovedsak politikken som føres. Hvordan kan politikken være «betongsosialisme», når det mest sosialistiske partiet i bystyret er det som er mest uenig?

Lan Marie Berg og Hanna Marcussen rister løs under MDGs landsmøte i mai. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Lan Marie Berg og Hanna Marcussen rister løs under MDGs landsmøte i mai. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Bjercke skriver også at «byrådet har konsekvent valgt å støtte utbygger» i saker, når det foreligger uenigheter med kommunale etater. Feil igjen. Det har vært litt over 50 slike saker i denne perioden. I disse sakene har kommunens eget forslag (etatens eller byrådets) blitt vedtatt i over 75 % av tilfellene. Det riktige er altså at byrådet bare unntaksvis støtter utbygger, og da alltid med en spesifikk begrunnelse.

Bjercke skriver for det tredje at vi nå må få en stopp i «nedbyggingen av byens småhusområder». Byrådet er enige med Venstre i at byens småhusområder skal bevares, og forslaget til ny kommuneplan vi nettopp har lagt fram, inneholder færre småhus i utviklingsområder enn den planen Høyre, Venstre og KrF la fram og fikk vedtatt i 2015.

Byutvikling er komplisert og jeg mener det er viktig at vi har en ryddig debatt om hvor de politiske skillelinjene faktisk går. Så langt i denne bystyreperioden har byrådet altså fått brede flertall i bystyret når det gjelder byutvikling, og særlig med KrF og Venstre. Jeg mener brede flertall er ønskelig i byutviklingen, og ser fram til videre dialog med Venstre og andre partier om dette.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.