Venstre-topp støtter forslag om lovlig fildeling

Vurderer avgift på bredbånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tidligere i uka ble det klart at Unge Venstre vil foreslå en uttalelse på helgens Venstre-landsmøte i Bergen, der man åpner for å gjøre fildeling av blant annet musikk og film lovlig.

Nå får de også støtte fra Venstres kulturpolitiske talskvinne Trine Skei Grande.

- Lovgivningen vi har i dag gjør hele generasjoner til kriminelle, uten at vi har klart å lage noe system som sikrer at opphavsmennene får penger. Vi klarte å utvikle nye systemer for kompensasjon da kopimaskinen kom, men vi har ikke maktet å gjøre noe med dagens teknologiske utvikling, sier Skei Grande til Dagbladet.no.

- Passiv Giske

I uttalelsen fra Unge Venstre foreslås det fri fildeling, så lenge det skjer uten profittmotiv. I tillegg vil ungdomspartiet ha fri sampling, kortere kommersiell opphavsrett og forbud mot kopisperrer.

Skei Grande sier hun ikke er enig i alt i uttalelsen, og at det uansett er internasjonal lovgivning som regulerer de fleste av disse spørsmålene.

- Det blir for enkelt å mene at vi skal ha et frislipp for fildeling i Norge. Når det er sagt, syns jeg Trond Giske har vært utrolig passiv til å ta initiativ internasjonalt til å fremme alternative modeller, slik at kunstnerne får betalt og folk som bruker åndsverkene ikke blir kriminelle, sier hun til Dagbladet.no.

Giske støttet platebransjens «Piracy Kills Music»-kampanje, og i et intervju med Dagbladet.no i fjor sammenliknet kulturministeren ulovlig fildeling med tyveri av en jakke.

<strong><b>VIL FÅ IGANG FILDELINGSDEBATT:</strong></b> Unge Venstre vil gjøre fildeling lovlig, og får delvis støtte fra moderpartiet. Her et bilde fra den kommende «Spider-Man 3-filmen.
VIL FÅ IGANG FILDELINGSDEBATT: Unge Venstre vil gjøre fildeling lovlig, og får delvis støtte fra moderpartiet. Her et bilde fra den kommende «Spider-Man 3-filmen. Vis mer

- Jeg kjenner meg ikke igjen i den sammenlikningen, det er for eksempel ikke slik at platesalget går i dass selv om mer blir hentet på nettet. Jeg er som sagt veldig opptatt av at kunstneren skal få betalt, men det går ikke an å gå baklengs inn i framtida på denne måten, sier Skei Grande.

Vil ha avgifter

Jonas Eilertsen, sentralstyremedlem i Unge Venstre, har et godt håp om at Venstre vil vedta en uttalelse om fildelingsspørsmålet.

- Hvordan konkret kan man sikre at opphavsmennene får penger om fildeling blir legalisert?

- Vi har diskutert å legge en avgift på bredbånd, samt på harddisker og andre lagringsenheter. Det som er viktig å ha i bakhodet er at teknologien allerede er her i dag. Vi har en historisk mulighet til å spre kunnskap og kultur. Vi er mer opptatt av det, enn å beskytte gammeldagse bransjer, sier Eilertsen til Dagbladet.no.

Olemic Thommessen (H) sitter i likhet med Schei Grande i Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen på Stortinget. Han mener Unge Venstres forslag er populistisk.

- Jeg mener det er viktig å opprettholde de gjerdene som åndsverksloven har satt opp. Dette gjerdet er allerede lavt, og lavere enn i EU. Det er viktig for kvaliteten i hele informasjonsstrømmen at det skal være mulig å tjene penger på å produsere innhold, enten du er kunstner eller jobber i avis, sier Thommessen til Dagbladet.no.

- For tidlig

Thommessen mener vi nå befinner oss i en teknologisk overgangsperiode, der det er vanskelig å forutse hvordan fremtidens distribusjonsmodeller vil se ut.

- Men vi kan ikke droppe det ene systemet før vi har det andre på plass. I dag kommer det inn hundrevis av millioner kroner som fordeles til opphavsmenn direkte, eller gjennom kollektive ordninger som Kopinor. Det kan godt hende at musikk i framtiden kan finansieres av reklame eller andre ting, men foreløpig er det for tidlig å slå beina under dagens system.

Høyre-politikeren peker også på at andre ungdomspartier har vært inne på liknende tanker, og karakteriserer et eventuelt vedtak av uttalelsen som «en harmløs hilsen til Venstres velgere».

- Om vi skulle bygge ned gjerdene til åndsverksloven ytterligere, som fri fildeling åpenbart ville gjort, ville nok regelverket blitt prøvet for EUs kontrollinstanser umiddelbart. Og der ville det ikke blitt gammelt. Derfor er et slikt forslag et rent slag i lufta.

GJØR UNGDOM TIL KRIMINELLE: Dagens lovverk kriminaliserer en hel generasjon, mener Venstres Trine Schei Grande.
<B>POPULISTISK: Olemic Thommessen mener det er for tidlig å bygge ned dagens lovverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer