Venstre-topp støtter forslag om lovlig fildeling

Vurderer avgift på bredbånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tidligere i uka ble det klart at Unge Venstre vil foreslå en uttalelse på helgens Venstre-landsmøte i Bergen, der man åpner for å gjøre fildeling av blant annet musikk og film lovlig.

Nå får de også støtte fra Venstres kulturpolitiske talskvinne Trine Skei Grande.

- Lovgivningen vi har i dag gjør hele generasjoner til kriminelle, uten at vi har klart å lage noe system som sikrer at opphavsmennene får penger. Vi klarte å utvikle nye systemer for kompensasjon da kopimaskinen kom, men vi har ikke maktet å gjøre noe med dagens teknologiske utvikling, sier Skei Grande til Dagbladet.no.

- Passiv Giske

I uttalelsen fra Unge Venstre foreslås det fri fildeling, så lenge det skjer uten profittmotiv. I tillegg vil ungdomspartiet ha fri sampling, kortere kommersiell opphavsrett og forbud mot kopisperrer.

Skei Grande sier hun ikke er enig i alt i uttalelsen, og at det uansett er internasjonal lovgivning som regulerer de fleste av disse spørsmålene.

- Det blir for enkelt å mene at vi skal ha et frislipp for fildeling i Norge. Når det er sagt, syns jeg Trond Giske har vært utrolig passiv til å ta initiativ internasjonalt til å fremme alternative modeller, slik at kunstnerne får betalt og folk som bruker åndsverkene ikke blir kriminelle, sier hun til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.