Venstre trenger hjelp

Må lære seg å lage gull av gråstein

GJENNOMSLAG: Venstreleder Trine Skei Grande og nestlederne Ola Elvestuen (t.v.) og Terje Breivik håper på gjennomslag for Venstres politikk etter valget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GJENNOMSLAG: Venstreleder Trine Skei Grande og nestlederne Ola Elvestuen (t.v.) og Terje Breivik håper på gjennomslag for Venstres politikk etter valget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Journalistene satt sammensunket med hendene i fanget etter at Venstre-ledelsen hadde avsluttet sin sommerpressekonferanse på Sosialen i Oslo. Det var ingenting å lage nyheter av. Enten hadde Trine Skei Grande mer på lager til runden med individuelle intervjuer. Eller så trenger partiet hjelp fra drevne journalister.

Grandes to overordnede poenger var:

1) Venstre har stilt mange spørsmål i Stortinget, men bare fått flertall for to. Når de borgerlige partiene vinner valget, blir det andre boller.

2) Istedenfor å snakke stygt om andre, konsentrerer Venstre seg om hva partiet selv vil gjøre i regjeringsposisjon.

Hva slags regjering dette vil bli er helt i det blå. Grande håper på en blågrønn, med Høyre, Venstre og KrF, men det kan også bli en blåblå, altså en regjeringen bestående av Høyre og Fremskrittspartiet. Og den vil ifølge samme Venstre-leder skille seg lite fra en rødgrønn i de spørsmål som er viktig for Venstre. Som i spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen og i asyl og flyktningepolitikken.

Om Stoltenbergs dagsferske satsing på etterutdanning av lærere, sa hun velkommen etter, siden Ap ikke hadde støttet et tilsvarende forslag fra Venstre i Stortinget.

Hva skal vi si til dette? Magert.

Hvis det er en pressekonferanse i en stortingsperiode som er av stor betydning for ethvert parti, så er det sommertreffet før sommerferien i et valgår. Da har partiene en sjanse til å sette tonen for de viktige samtaler som i to sommermåneder skal foregå på terrasser, brygger og strender. Der hvor folk kan overraske sine foreldre, sin ektefelle og sitt avkom med: "Jeg tror faktisk jeg skal stemme Venstre i år".

Da skulle vi tro man hadde spart en nyhet eller en betraktning som fikk kioskene til å velte, fjernsynsteamene til å strekke ledninger, mikrofonene til å krangle om plassen, som fikk NTB til å lage hastemeldinger og nettavisene til å rydde plassen.

Slik var ikke stemningen. Snarere sto mine laugsbrødre og -søstre og klødde seg i hodet i håp om at kreativt stress skulle gjøre gråstein til gull.

Trolig vil partiet få snakke uhindret i Dagsnytt 18 og få en snutt i Dagsrevyen og TV2-nyhetene. Ingen snakker så fort og så mye som Grande. Så noe får hun ut av det.

Men plassen må hun dele med Ap som hasteinnkalte til pressefrokost med klare, konkrete forslag. Likevel mener jeg partiet er i ferd med å skusle bort sin posisjon og popularitet ved å peke på sin egen avmakt i Stortinget, ved å velge tvilsomme venner som Frp og bagatellisere en historisk satsing på lærere, selv om det var Ap og ikke Venstre som kom med den.

Hva lærerne kan vente seg av en koalisjon som er gjerrige på kommunale overføringer er ikke godt å si. Hva Venstre skal si til lærerne som stemte på henne, etter at Siv Jensen og Ketil Solvik Olsen har barbert kommunebudsjettene, blir som å høre Eirik Raude da han ankom Grønland med sultne bønder fra Jæren. En forsvarstale av historiske dimensjoner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.