Venstrehegemoniet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HEGEMONI: Erik Solheim hevder at den globale høyresida er inne i en dyp krise, mens venstresida har hegemoniet (Dagbladet 21.03.07). Anført av Bush har den «breie internasjonale høyresida» tatt dundrende feil i to av samtidens viktigste debatter, mener Solheim: Irak-krigen og klimapolitikken. Jeg vil la klimasaken ligge, men jeg vil gjerne få tilbakevise Solheims to grove feil i sin framstilling av de politiske skillelinjene rundt Irak-krigen. Han tar nemlig feil om synet på krigen både hos amerikanske og norsk høyreside.

FOR DET FØRSTE er det en foredreining å hevde at en «brei internasjonal høyreside» sto bak Irak-krigen. De nykonservative politiske kretsene i USA som la planene for krigen, kan ikke betegnes som høyrefolk i noen normal forstand av ordet. De konservative i USA var ofte imot krigen. Samuel Huntington, som har fått rollen som den store stygge ulven i vår tids tenkning om internasjonal politikk etter at han formulerte teorien med tittelen The Clash of Civilizations .

HVIS MAN LESER Huntington nøye, vil man raskt se at hans oppskrift på større sikkerhet slett ikke er mer vestlig universalisme. Han oppfatter en nedtoning av vestlig universalisme som en forutsetning for sameksistens, og han har et svært skeptisk syn på bruk av militærmakt. Med andre ord: Konservative krefter på amerikansk høyreside er ofte svært skeptiske til bruk av militærmakt for å endre regimer på andre siden av jorda. Det var venstresidens tankegods som lå bak Irak-krigen. Mange av ideologene blant de nykonservative akademikerne og politikerne har marxistisk bakgrunn. De tror på revolusjonær endring av verden gjennom bruk av makt. Nykonservative er altså det motsatte av konservative - de er revolusjonære i en ny form.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer