- Venstrekonsensusen slår sprekker

DEBATT: Nye, høyreorienterte stemmer vil flytte debatten, mener Torbjørn Røe Isaksen.

IDERIKE: Venstresiden er kanskje gode administratorer, men de er idefattige, skriver Torbjørn Røe Isaksen i debatten om kulturkampen. Her overrekker han bamser til Erna Solberg under Høyres landsmøte. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
IDERIKE: Venstresiden er kanskje gode administratorer, men de er idefattige, skriver Torbjørn Røe Isaksen i debatten om kulturkampen. Her overrekker han bamser til Erna Solberg under Høyres landsmøte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR TRE ÅR SIDEN skrev jeg en kronikk i Dagbladet med tittelen «Det radikale privilegium» som kritiserte venstreradikalernes hegemoni i samfunnsdebatten. Den fikk et par svarreplikker, men debatten var knapt for en flau bris å regne.

I sommer, derimot, har problemstillingen spilt hovedrollen i Dagbladets debattsider. I løpet av få år har oppgjøret med venstresidens dominans i samfunnsdebatten gått fra å være et pip fra sidelinjen til å bli et fenomen.

I stadig større grad kommer både problemstillinger, spørsmål og skisser til svar fra det vi kan kalle den brede høyresiden. Da herværende, kulturradikale avis for et år siden skulle kåre Norges viktigste sakprosabøker etter krigen var ikke et eneste konservativt eller liberalt bidrag funnet verdig. Kanskje var det en deprimerende treffsikker analyse av norsk intellektuelt liv de siste tiårene?

For selv om den sosialdemokratiske reguleringsstaten har ligget på sotteseng og økonomien har blitt kraftig liberalisert, har venstresiden i stor grad dominert den offentlige debatten. Spørsmålene, problemstillingene og løsningene har kommet fra venstre. Ikke bare har den gamle garde av 68-ere gjort seg mer enn bemerket, men yngre krefter har kommet til og revitalisert — til og med pusset støv av — gamle dogmer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer