FOLKELIG: Hadde Støre latt barten gro og begynt å røyke rullings tror jeg vi hadde fått en ny og folkelig regjering neste høst. Illustrasjon: Flu Hartberg
FOLKELIG: Hadde Støre latt barten gro og begynt å røyke rullings tror jeg vi hadde fått en ny og folkelig regjering neste høst. Illustrasjon: Flu HartbergVis mer

Venstrepopulisme på norsk

Vi mangler en skikkelig venstrepopulisme her til lands.

Meninger

Over hele den vestlige verden har den høyrepopulistiske bølgen blitt møtt med en ny og vital venstrepopulisme. Fra Syriza i Hellas til Podemos i Spania. Fra Bernie Sanders’ massemøter til Jeremy Corbyns maktovertakelse i britiske Labour.

Det er snart et venstrepopulistisk parti i hvert eneste land vi liker å sammenlikne oss med. Men hvis vi gjør nettopp det – altså sammenligner oss med dem – så finner vi fort ut at disse landene har noe som vi ikke har. Nemlig venstrepopulister. Vi mangler en skikkelig venstrepopulisme her til lands.

TUFTEBARTEN: Skriver i Dagbladet hver fredag.
TUFTEBARTEN: Skriver i Dagbladet hver fredag. Vis mer

Mens Frp har Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug, er det få folkelige profiler på venstresiden. Helt siden sjakk blefolkesport, har SV forgjeves forsøkt å score populistpoeng ved å plassere nørdene Bård Vegar Solhjell og Hans Olav Lahlum på tv-skjermen. Ap-lederen har på sin side prøvd å gnukke vekkelitestempelet med et halvspist grandiosastykke. Uten hell. Og Bjørnar Moxnes drukner i likes på Facebook, men har ennå ikke klart å få disse til å telle ved stortingsvalg.

Så hvordan lager man litt hallelujastemning på venstresiden? Jeg tror svaret ligger i å lansere noen saker som kan skape entusiasme hos folk flest. Saker som de fleste er enige om, og som lar Rødt, Ap og SV innkassere noen enkle seire innledningsvis – og gir dem nøklene til regjeringskontorene på sikt. Her er fire forslag:

1. Endre janteloven og gi den en progressiv innretning. Dette tror jeg er en vinnersak. De fleste er enige om at janteloven bør være strengere for dem med høyere inntekter enn for sliterne blant oss. Egentlig er det slik janteloven har fungert i alle år, men dette anerkjennes ikke i lovteksten. En slik lovendring vil være populær, og krever ingen implementering siden den allerede praktiserer progressivt i befolkningen. De to første paragrafene vil da lyde slik:

Du skal ikke tro at du er noe, og tjener du over 900.000 kroner i året eksisterer du ikke i det hele tatt.

Du skal ikke tro at du er like så meget som oss, og hvis du eier en bolig med boligverdi på over 6 millioner kroner er du meget mindre enn oss.

2. Tillate alle elever å bruke astmamedisin på Cooper-testen. Høyresiden har fått lov til å styre skolepolitikken for lenge. Her i Norge har vi lange tradisjoner for å heve resultatene med astmamedisin, og gode resultater Cooper-testen vil gjøre at vi scorer bedre på PISA-undersøkelsen. Vi vil bli best i verden på gym!

3. La grønn bli en primærfarge. Nok en populær sak blant velgerne. «Alle» er enige om at grønn er en primærfarge. I alle år har ekspertene og eliten hevdetat grønn bare er en blanding av to primærfarger. Men spør hvem som helst og du vil finne at folk flest anser grønn som mye viktigere enn oransje og lilla. Grønn har fortjent primærfargestatus. Dette bør venstresiden gå til valg på.

4. Jonas Gahr Støre gror bart. Her har jeg ingen gode argumenter, men hvem kan mislike en mann med bart? Hadde Støre latt barten gro og begynt å røyke rullings tror jeg vi hadde fått en ny og folkelig regjering neste høst.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.