Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Venstres problem

Spørsmålet er om planen er god nok.

PARTILEDER: Trine Skei Grande
PARTILEDER: Trine Skei Grande Vis mer
Meninger

Etter en dårlig start, har Venstre lagt bak seg et vellykket landsmøte i helga. Stemningen ved start var elendig, etter at Trine Skei Grande til VG snakket om muligheten for å felle en ny Høyre-/Frp-regjering etter valget og stortingsrepresentant Abid Raja gikk til frontalangrep på Venstre-lederen i denne avis. Konflikten om strategi var det store samtaletemaet i Ålesund før helga. Etter at begge sider modererte seg og partilederen holdt en god åpningstale, ble delegatene tilsynelatende enige om la diskusjonen om «plan B» ligge. Enstemmig bestemte Venstre at partiet går til valg på den optimistiske og urealistiske planen om en blågrønn regjering, bestående av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Venstre har vedtatt det mest omfattende partiprogrammet av alle. Som det ble sagt fra talerstolen lørdag: «I dette programmet kan alle finne en hjertesak». Resultatet har blitt en omfattende detaljstyring av et utall gode formål, men programmet har også klare standpunkt for sosialliberale hjertesaker.

Venstre vil stoppe 24. konsesjonsrunde og gi varig vern til sårbare områder som Lofoten og Vesterålen. I skolen vil Venstre ha flere fag og fortsatt fraværsgrense. Partiet vil fjerne kontantstøtten og gjøre barnehage og SFO gratis for lavinntektsfamilier. I asylpolitikken ble nesten alle endringsforslag i mer liberal retning vedtatt, partiet vil gi norskfødte barn av flyktninger automatisk statsborgerskap og utvide rettighetene til barn som flykter alene. Liberale standpunkt som ja til altruistisk surrogati ble vedtatt, men utredning av aktiv dødshjelp falt. Og til tross for et faktisk flertall EU-tilhengere i salen, ble forslaget om at Venstre skal si ja til EU knapt avvist. Flertallet i partiet husker med andre fortsatt tidligere EU-kamper, som tross alt har splittet Venstre før. Fra talerstolen lød inderlige innlegg for taxfreekvoten, for kvinnelige gründere og mot regjeringens asylpolitikk.

Venstre har den siste tida ligget lavt på meningsmålingene. Kampen mot sperregrensa er faktisk normaltilstanden for partiet, som ikke har kommet over i to valg på rad siden 1969. Også høstens valg vil bli en kamp for å nå 4 prosent. Gjennom landsmøtet har partiet samlet seg og hentet motivasjon til valgkamp.

Spørsmålet er likevel om planen er god nok. En stemme til Venstre er nemlig ingen stemme til et sannsynlig regjeringsalternativ.