FORNØYD: Venstreleder Trine Skei Grande er fornøyd med det partiet har oppnådd i samarbeid med regjeringspartiene. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
FORNØYD: Venstreleder Trine Skei Grande er fornøyd med det partiet har oppnådd i samarbeid med regjeringspartiene. Foto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer

Venstres regjeringskløe

Venstre har fått større tillit til Frp. Det kan på sikt bety at partiet ønsker å overta noen av Frps statsrådsposter.

Kommentar

Det stunder mot landsmøte i Venstre. I den anledning holdt partiets ledelse i dag en pressekonferanse for å klargjøre sitt syn på verden, politikken og på Venstres politiske posisjon. I dagens VG kunne vi lese at Venstre "klør etter mer makt". Artikkelen er utstyrt med et bilde av partileder Trine Skei Grande som argumenterer med kloformede fingre, mens hennes katt bivåner det hele fra nærmeste stol.
Budskapet i VGs artikkel ble naturlig nok gjenstand for flere spørsmål og ytdypende svar på pressekonferansen. Svaret er i kortform at Venstre har oppnådd mye utenfor regjering, har det bra der, men at situasjonen kan forandre seg og at det er naturlig for et parti å søke makt for å gjennomføre mest mulig av sin politikk.
Det interessante med en slik åpning er at Venstre alene kan gi Høyre og Frp-regjeringen flertall på Stortinget. Dessuten er Venstre mer utålmodig enn både Høyre og Frp når det gjelder deler av skolepolitikken og ikke minst deler av arbeidslivspolitikken. Venstre er ivrig etter å få til endringer i Arbeidsmiljøloven og står fortsatt på sitt standpunkt om at dagens AFP-ordning bør endres slik at den omfatter også andre skattebetalere enn bare de som er organisert og jobber i bedrifter som er med i AFP-ordningen.
Ved å uttrykke generell tilfredshet over regjeringens politikk og ordentlighet og samtidig synes det går litt for seint på visse deler av skoleområdet og på arbeidslivsområdet, blir vi andre minnet om hvor Venstre seinere kan tenke seg å ha statsråder. Dette ble imidlertid ikke sagt direkte. Politikk er ofte de dulgte antydningers kunst.
Det Skei Grande var tydelig på, var at Venstre-ledelsen har fått større tillit til Frp enn man hadde før valget. Frp er ifølge Skei Grand et "mer normalt regjeringsparti" enn mange hadde forventet. Statsrådene er opptatt av å gjennomføre både regjeringens egen plattform og holde seg til samarbeidsavtalen med Venstre og KrF. Denne erfaringen og muligheten for at det kan oppstå situasjoner av mange typer, gjør at Venstre går til landsmøtet med en mer konkret regjeringsiver enn før.
Hva som eventuelt skulle skje for å aktualisere et regjeringssamarbeid er fortsatt i det blå. Uansett fastholder Venstre-lederen at det gode samarbeidet med KrF skal fortsette. At KrF-leder Knut Arild Hareide ser ut til å klø noe mindre etter makt besvares med et kontant humoristisk snerr:
-Knut Arild Harelde får skaffe seg katt.
Det kan vel holde hardt når han står overfor en ny familieforøkning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.