DYNAMISK TRIO: Venstres ledertrio før sommerpressekonferansen på Sentralen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
DYNAMISK TRIO: Venstres ledertrio før sommerpressekonferansen på Sentralen. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Venstres regnskap

Ingen kjemper mer innbitt for miljøet.

Meninger

Ingen kjemper taprere for flyktninger i nød. Og ingen holder miljø- og flyktningversting Frp mer effektivt ved makta.

Jeg kunne føyd til at ingen forakter Ap og alt dets vesen tydeligere enn Venstre. Summen av dette kan se ut som et mysterium, men er det ikke. Venstre er et liberalt høyreparti i grønne klær. Partiet får mer til i samarbeid med Høyre og Frp enn det ville fått til i samarbeid med Ap og LO, som selvsagt blir med på lasset dersom Jonas Gahr Støre blir ny statsminister etter valget neste høst. Samarbeidet mellom Ap og LO er et korporativt innslag i vårt parlamentariske system som Venstre i sin tid var opphavet til. Egentlig er det ikke svært forskjellig fra trepartssamarbeidet som også dagens regjering bedriver og som er en viktig bestanddel i den hyllede norske modellen. Der bidrar mange ulike organisasjoner, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, gule, blå, i tillegg til den store røde.

Men det var ikke dette Venstres ledertrio ønsket å formidle i går på sin sommeravslutning i Sentralen. Stedet er en kloning av Venstre selv: et verksted for kultur og næringsliv, der gründerånd, privat og offentlig kapital i skjønn forening bringer fram det antatt beste i menneskeheten.

På stolene som var reservert pressen lå et 80 siders tjukt regnskap over alt Venstres stortingsgruppe har fått til det siste året. Presseveteraner på første benk ba tynt om en pressemelding i stedet.

Viktigst for Venstre-leder Trine Skei Grande var å framheve de liberale verdier som nå er truet i store deler av verden. Der ny nasjonalisme og proteksjonisme er i ferd med å konkurrere med frihandel og universelle menneskerettigheter. Dette var bakteppet hun spant opp bak detaljene i det utdelte heftet. Men det var ikke småtterier der heller.

Venstre på vippen har skapt en dynamikk som bidrar til nye flertall og til og med til enstemmige vedtak.

For eksempel vedtaket om å stoppe salg av diesel- og bensinbiler fra 2025.

Venstre bidrar aktivt, stadig ifølge Grande, til å gjenreise læreren, som staten gjennom mange år har fratatt autoritet. Venstre er videre i ferd med å gjenreise heltidsstudenten som snart vil få studielån i 11 av årets 12 måneder mot 10 måneder tidligere.

Og selv om ikke regjeringen har holdt løftet om å legge fram et forslag til grønt skatteskifte før sommeren, skal Venstre fortsette å mase om det.

Men hvilke partier Venstre vil samarbeide med etter neste valg, skal Venstres landsmøte avgjøre neste vår. Det er omtrent like spennende som hva som ville bli Ap-ledelsens holdning til norsk EU-medlemskap i 1992.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.