Venstres veivalg

Ingress

Meninger

Det var et Venstre struttende av selvtillit som denne helga markerte at åtte år i skyggenes dal er over. Skulle man tro de mest begeistrete innleggene fra landsmøtets talerstol, har Venstre fått det avgjørende ord som regjeringens støtteparti i Stortinget. Det er nok verken regjeringspartiene eller KrF helt enig i, men etter år med motgang, kan Venstre igjen nyte betydelig mer innflytelse enn kjøttvekta skulle tilsi. Det smaker ekstra godt etter å ha duppet rundt sperregrensen og blitt spådd den sikre undergang i allianse med Frp.

Partileder Trine Skei Grande brukte deler av sin tale til nettopp å forsvare Venstres veivalg. Hun kostet også på seg å hovere over advarslene mot å inngå samarbeid med en blåblå regjering. Asylavtalen ble trukket fram som bevis på at Frp kan temmes, og at fløypartiet som Venstre i alle år selv har advart kraftig mot, er forvandlet i regjering og fortjener Venstres tillit. Men at Christian Tybring-Gjedde har kastet inn håndkleet for nå, betyr ikke at Frp har skiftet politikk. Etter bare et halvt år og før det første budsjettet er lagt fram, synes det svært optimistisk å tro at den borgerlige freden vil vare. Sentrale Frp-ere har allerede klaget høylytt over at småpartiene har fått for stor innflytelse, og det er åpenbart her kimen til konflikt ligger. For Erna Solberg vil det være kjærkomment å kunne gjøre opp i regjering fremfor i Stortinget.

Skei Grande har gitt ulike signaler den siste tida om sannsynligheten for at Venstre går inn i regjering i løpet av perioden. Mange har tolket henne som at Venstre er på glid, og landsmøtets tilfredshet med samarbeidet, styrker et slikt syn. Hos partneren KrF er motviljen fortsatt sterk, og enn så lenge er de to småpartiene enige om å holde sammen.

Derfor var det interessant at Venstres landsmøte så tydelig utfordret flere av KrFs hjertesaker. Blant annet ønsker Venstre å avvikle hele kontantstøtten og kritiserer gjeninnføringen av K-en i skolens religionsundervisning. Partiene er som kjent også uenige om reservasjonsrett for fastleger. Samtidig bekrefter Venstre at partiet har beveget seg dels til høyre for Høyre i nærings- og arbeidslivspolitikken. Landsmøtet gikk blant annet inn for kutt i sykelønna og kutt i oljepengebruken. Begge deler ble kontant avvist av regjeringen, og LO mener at Venstre med sitt sykelønnsvedtak har isolert seg i arbeidslivspolitikken. Mistilliten fra LO er gjensidig for å si det forsiktig.

Venstre gjorde etter vår mening klokt i å stå utenfor regjering, men besvergelsen om at Frp har forandret seg nærmest til det ugjenkjennelige, står ikke til troendes. Det er også Venstre som har forandret seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.