Venstresida etter valget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trondheim, dagen derpå: Byens bredeste glis tilhører Røde Rita Ottervik, ordføreren som fikk 44 prosent for Arbeiderpartiet. Resultatet i Trondheim er oppsiktsvekkende. De rødgrønne har til sammen 60,3 prosent. Det er milevidt over Oslo og Bergen, der de rødgrønne fikk henholdsvis 46,3 og 38,1 prosent. Adresseavisen skriver på lederplass om «den knallrøde byen», der Høyre går kraftig tilbake og FrP ikke kom seg over 15 prosent.

Nest etter nedturen for regjerings-SV, er den rødgrønne brakseieren i Trondheim valgets mest interessante hendelse. Suksessen for Røde Rita og hennes mannskap vil få betydning i kampen om venstresidas sjel i dette landet. For denne seieren kan knapt innkasseres av Jens Stoltenberg. Det er ikke lenger høyrefløyens privatiseringsiver som er på offensiven i Ap. Tvert imot: Alt Stoltenberg stod for da han sjøsatte sitt politiske prosjekt som statsminister rett etter årtusenskiftet er sendt i retur av velgerne.

Er det noen som husker Stoltenbergs første regjering? Sosialminister Guri Ingebrigtsen mente følgende om konkurranseutsetting av eldreomsorgen: «Jeg er opptatt av at bestemor får de beste tjenestene. Ikke hvem som yter dem.» Stoltenbergs stabsjef Jonas Gahr Støre mente den gang at hele høyre/venstre-skillet i politikken bare er «glasur» og at det «betyr lite for folk flest» om politikken går til høyre eller venstre. Stoltenbergs regjering innførte en bedriftsøkonomisk inspirert sykehusreform mot LOs vilje og privatiserte arvesølvet, Statoil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer