Venstresida har hegemoniet

VENSTREBØLGE: Det globale høyre er inne i sin dypeste krise på flere tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1980-TALLET var venstresidas tapte tiår. En høyrebølge skyllet over verden. Ronald Reagan og Margaret Thatcher satte dagsorden og dominerte idédebatten. På den hjemlige arena klarte Kåre Willoch det samme. Venstresida var definitivt på defensiven, hjemme som ute. Årsaken til denne dominansen var nok å finne i at høyresida ble oppfattet å ha rett i det mange så som samtidas mest sentrale spørsmål: Markedet og den kalde krigen.Vi på venstresida slåss da også mange kamper for allerede tapte saker eller håpløse standpunkter - det være seg å bekjempe flere radiokanaler eller nærradioer, eller retten til å selge egen bolig i borettslag uten penger under bordet. Vi var også langt på vei ute av stand til å formulere troverdige alternativer. Og selv om jeg i ettertid vil hevde at det var kontakten med og ikke opprustningen mot Sovjetunionen som betydde mest for å avvikle den kalde krigen, oppfattet mange det som om venstresida var rørende naive i sikkerhetspolitikken.

1980-TALLET var høyresidas hegemoniske tiår. Folk diskuterte deres saker. Og dette var ofte saker som direkte angikk den enkelte. Spørsmålet om liberalisering av åpningstider er et annet godt eksempel på hvordan store deler av venstresida i Norge var kommet i utakt med den generelle samfunnsutviklingen. For folk flest fremsto det helt urimelig å tviholde på sekstitallets lukkevedtekter i en tid da de fleste kvinner for lengst hadde tatt steget fra kjøkkenet ut i lønnsarbeid.Hvor forskjellig er ikke vår samtid? Den defineres internasjonalt i virkeligheten av to saker: Irak og klima. Det er håndteringen av disse utfordringene som avgjør hva slags verden vi overlater til de kommende generasjoner. Anført av Bush-administrasjonen har den breie internasjonale høyresida her tatt dundrende feil, og sammenbruddet i deres posisjoner har medført at høyresida nå befinner seg i total intellektuell oppløsning. Dette vil etterhvert også prege den norske avleggeren av det internasjonale høyre - FrP - og, om enn i mindre grad, Høyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer