Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Venstresidas ledestjerne

New Yorks nye borgermester vil legge kursen hardt mot venstre og gjøre byen til et utstillingsvindu for progressiv politikk.

VENSTRE OM:  New Yorks nyvalgte borgermester, Bill de Blasio, har ambisjoner om å forene byen og fjerne de enorme ulikhetene. Her er demokratenes første New York-borgermester på 20 år fotografert etter at valgseieren var et faktum i forrige uke. Foto: AP / Kathy Willens / NTB Scanpix
VENSTRE OM: New Yorks nyvalgte borgermester, Bill de Blasio, har ambisjoner om å forene byen og fjerne de enorme ulikhetene. Her er demokratenes første New York-borgermester på 20 år fotografert etter at valgseieren var et faktum i forrige uke. Foto: AP / Kathy Willens / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): For første gang på lang tid har en demokrat vunnet et stort valg i USA uten å holde seg trygt i det politiske sentrum, men i stedet snakket med tydelig røst om sine venstrevridde visjoner. Kanskje er valget av de Bill de Blasio et gryende tegn på at stadig flere amerikanere har fått nok av de enorme og raskt voksende forskjellene mellom fattige og rike.

Gjennom hele valgkampen har han beskrevet New York som historien om to byer - et godt sted for de rike og vellykkede, og et stadig tøffere sted for middel- og arbeiderklassene. Han har ambisjoner om å forene byen og fjerne ulikheter. Han vil øke skattene for de rikeste og bruke pengene på å finansiere offentlige barnehager. Han vil reformere boligpolitikken, han vil gjøre hverdagen lettere for fattige og minoritetsgrupper, og han vil hjelpe såkalt illegale innvandrere. Joviale de Blasio sier han vil være borgermester for «de 99 prosentene». Dermed får han samtidig pengeeliten til å skjelve fordi han bruker samme retorikk som protestbevegelsen Occupy Wall Street, som angrep den ene prosenten av de aller rikeste i USA.

Den fysiske kontrasten mellom 196 centimeter høye de Blasio og den sittende borgermesteren, 168 centimeter høye Michael Bloomberg, er slående. Men den politiske forskjellen mellom middelklassemannen de Blasio og styrtrike Bloomberg er enda større. Bloomberg har vært en elitistisk og effektiv administrator som har styrt iskaldt og målrettet ut ifra tall og statistikker. Nå vil mange newyorkere ha en borgermester med et større hjerte for de svakeste. De Blasio hadde selv en tøff oppvekst i en skilsmissefamilie, og den alkoholiserte faren tok sitt eget liv da han var livstruende kreftsyk. Likevel klarte de Blasio å få seg utdanning fra noen av USAs mest prestisjefylte universiteter. Seinere giftet han seg med en afroamerikansk kvinne, som tidligere hadde identifisert seg som lesbisk. Hun og de to barna deres har deltatt aktivt i valgkampen og vist med all tydelighet at de Blasios egen kjernefamilie er moderne og minner om den unike kulturelle smeltedigelen New York er. Med sitt klare budskap om å være et radikalt annerledes alternativ til Bloomberg, har han vunnet støtte fra flertall i nesten alle demografiske grupper og knust sin republikanske motstander.

New York er langt mer liberalt enn mesteparten av USA. Likevel er valget av de Blasio slutten på 20 år med konservative politikere i førersetet. Selv om New York i hovedsak har vært en veldrevet by med relativt lite kriminalitet under Bloomberg, er det fortsatt store utfordringer. Knapt noe sted i den vestlige verden er forskjellene så store som mellom fattige og rike på Manhattan. 21 prosent av befolkningen i New York lever under fattigdomsgrensa, og antallet hjemløse er mer enn 60000, ifølge The New Yorker. De Blasios seier kan delvis tolkes som en protest mot de negative konsekvensene av høyrevridningen i amerikansk politikk.

På den nasjonale arenaen har den reaksjonære og kompromissløse Tea Party-bevegelsen i det republikanske partiet fått dominere den politiske debatten de siste åra med sine erkekonservative standpunkter mot abort, homofili, innvandring og president Barack Obamas helsereform. Det har fått kvinner, unge, afroamerikanere, latinamerikanere og andre velgergrupper som er nødvendige for å vinne nasjonale valg, til å vende seg mot venstre. Nettopp ved å bygge en bred allianse av disse gruppene, klarte president Barack Obama å vinne gjenvalg i fjor. Men han er langt mer sentrumsorientert enn de Blasio. Sannsynligvis kan både demokratene og republikanerne gjøre klokt i å følge med på venstrevinden som nå blåser over New York. Demografisk ser nemlig New York allerede ut som det resten av USA vil gjøre om noen år. Andelen hvite er sunket betydelig, mens andelen med latinamerikansk eller asiatisk bakgrunn har steget kraftig. Samtidig har de økonomiske forskjellene økt. Disse faktorene har skapt en solid grobunn for de Blasios klasseretorikk.

Spørsmålet er imidlertid om de Blasio har gjennomføringsevne nok. Det vil kreve ekstreme politiske ferdigheter å gjennomføre hans visjoner i en så stor og komplisert by som New York, og mange mektige mennesker vil forsøke å sabotere. Foreløpig lyser de Blasio som en politisk stjerne over skylinen, men fallhøyden er stor. Mislykkes han, kan det ende som et brutalt tilbakeslag for hele den amerikanske venstresiden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media