VALGVINNER: Jonas Gahr Støre
VALGVINNER: Jonas Gahr StøreVis mer

Venstresidas valgtriumf

Jonas Gahr Støre er valgets vinner.

Meninger

Arbeiderpartiet under Jonas Gahr Støres ledelse har oppnådd et valgresultat som de færreste hadde ventet. Resultatet er bedre enn kommunevalget i 2011, da partiet trolig fikk mange sympatistemmer på grunn av terrorangrepet mot regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya.

Oppslutningen er dessuten høyere enn noen av meningsmålingsinstituttene hadde anslått, men som skolevalget bar bud om. Sp gjorde et brakvalg. Også SV og Rødt har gjort relativt gode valg i mange kommuner.

Men mest bemerkelsesverdig er framgangen til Miljøpartiet De Grønne (MDG), som ved forrige kommune- og fylkestingsvalg bare fikk 0,9 prosent av stemmene. Ved dette valget er «nykommeren» nesten jevnstor med Venstre og KrF. I Oslo har partiet nøkkelmakt til å avgjøre hvilke partier og konstellasjoner som får byrådsmakta og ordføreren. MDG har helt opp til valgdagen bedyret at partiet er blokkuavhengig. De som har studert partiets program og partiets standpunkter i stortingsvedtak ser en klar venstrevri. Høyre i Oslo avskrev under valgkampen alle forventninger om støtte fra Rasmus Hansson og co. Men Ap og dets støttepartier kan ikke ta MDGs stemmer for gitt. Det skal forhandles, og partiet vil ventelig selge seg dyrt. For dette partiet er hensynet til miljøet det aller viktigste. Men også dette hensynet taler for at de forvalter sin makt i et lengre perspektiv. Og det tilsier at partiet lytter til velgernes røst.

Høyre har overrasket i negativ retning. Partiets oppslutning viser stor tilbakegang fra forrige kommunevalg, og er bemerkelsesverdig svakt i forhold til det meningsmålingene har vist. Tatt i betraktning at Høyre ofte gjør det bedre i lokalvalg enn ved stortingsvalg må gårsdagens opptelling betraktes som et sviende nederlag.

Også regjeringspartner Fremskrittspartiet må slikke sine poter. Tilbakegangen i prosentpoeng er ikke dramatisk. Likevel er gårsdagens resultat det svakeste for Frp siden 1991, da partiet valgte å fronte økonomisk liberalisme framfor innvandringsmotstand. I alle valgkamper siden har Frp dratt innvandringskortet. I år resulterte det at de fikk folk flest mot seg da høyrebølgen ble erstattet av en bølge av omsorg for mennesker i nød.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.