Vent med boksen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare 12 dager til det digitale bakkenettet skal lanseres med brask og bram. Lørdag 1. september får Rogaland æren av å være først ute. Tre dager etter følger Østfold, før Akershus og Oslo kommer6. september. Snart vil Norges digitale baktropp, de som verken har kabel eller parabol stå foran store valg: Skal de satse på det digitale bakkenettet, eller kjøpe seg parabol? Skal de satse på dyr boks og få, men gratis kanaler – eller skal de tegne årsabonnement, få subsidiert boks, ett 20-talls tv-kanaler – og en årlig utgift på 3000 kroner?

DET BESTE SVARET er foreløpig at de bør ta seg god tid, vente og se. Selv om det digitale bakkenettet lanseres nå, vil ikke det gode gamle analoge nettet slukkes før ut på våren neste år. Alle gamle tv-antenner vil fungere utmerket til mars 2008 i Rogaland, til april i Østfold, til mai i Oslo. Og overalt ellers i landet kan du vente til høsten neste år før du må ta et valg.

ÅRSAKEN TIL AT DET kan være lurt å vente, er at teknologien er ny. RiksTV bruker MPEG-4, en nyere teknologi enn MPEG-2, som er den svenskene bruker i sitt digitale bakkenett. MPEG-4-standarden gjør at det blir plass til flere kanaler, men standarden er så ny at det finnes svært få dekoderbokser som kan brukes. Vil du ha digitalt bakke-tv fra 1. september, finnes det fore-løpig bare en boks å velge. Den er fra Grundig, og koster rundt1500 kroner uten abonnement. Velger du abonnement synker prisen med en tusenlapp, men da koster abonnementet deg 3000 i året. Det er et prinsipp de fleste kjenner igjen fra mobiltelefon-tilbudene med bundet abonnement.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer