Vent med boksen

Det er bare 12 dager til det digitale bakkenettet skal lanseres med brask og bram. Lørdag 1. september får Rogaland æren av å være først ute. Tre dager etter følger Østfold, før Akershus og Oslo kommer6. september. Snart vil Norges digitale baktropp, de som verken har kabel eller parabol stå foran store valg: Skal de satse på det digitale bakkenettet, eller kjøpe seg parabol? Skal de satse på dyr boks og få, men gratis kanaler – eller skal de tegne årsabonnement, få subsidiert boks, ett 20-talls tv-kanaler – og en årlig utgift på 3000 kroner?

DET BESTE SVARET er foreløpig at de bør ta seg god tid, vente og se. Selv om det digitale bakkenettet lanseres nå, vil ikke det gode gamle analoge nettet slukkes før ut på våren neste år. Alle gamle tv-antenner vil fungere utmerket til mars 2008 i Rogaland, til april i Østfold, til mai i Oslo. Og overalt ellers i landet kan du vente til høsten neste år før du må ta et valg.

ÅRSAKEN TIL AT DET kan være lurt å vente, er at teknologien er ny. RiksTV bruker MPEG-4, en nyere teknologi enn MPEG-2, som er den svenskene bruker i sitt digitale bakkenett. MPEG-4-standarden gjør at det blir plass til flere kanaler, men standarden er så ny at det finnes svært få dekoderbokser som kan brukes. Vil du ha digitalt bakke-tv fra 1. september, finnes det fore-løpig bare en boks å velge. Den er fra Grundig, og koster rundt1500 kroner uten abonnement. Velger du abonnement synker prisen med en tusenlapp, men da koster abonnementet deg 3000 i året. Det er et prinsipp de fleste kjenner igjen fra mobiltelefon-tilbudene med bundet abonnement.

MEN SNART KOMMER det flere bokser å velge mellom. Det kan presse prisen ned. Og de boksene som ikke har kommet ennå, vil ha flere muligheter. Nye bokser vil kunne ta inn det nye, oppgraderte digitale tekst-tv tilbudet til NRK. Noen vil ha harddiskopptaker. Og trenger du ny tv med det samme, vil det før våren neste år dukke opp tv-modeller med innebygd mottaker – da slipper du hele den ekstra boksen under tv-en – og to fjernkontroller.

DE SOM VENTER med å velge til RiksTV begynner å blinke med lyset neste år vil helt sikkert ha langt større valgmuligheter enn de som kjøper seg inn i det digitale bakkenettet allerede nå. Av og til lønner det seg å være baktropp.