Du leser nå Dagbladet Pluss

Vente på elendighet

Lazlo Kraznahorkai har en evne til å dra med seg leseren gjennom forfall og stupiditet som få andre.

KRITIKERROST: «Satantango», opprinnelig utgitt i 1985, er den første og mest berømte romanen til den kritikerroste ungarske forfatteren Laszlo Krasznahorkai.
KRITIKERROST: «Satantango», opprinnelig utgitt i 1985, er den første og mest berømte romanen til den kritikerroste ungarske forfatteren Laszlo Krasznahorkai.Vis mer

ROMAN: Folk som ligger nede; hva gjør de og hva blir det av dem, når en mulighet byr seg? Muligheten i Lazlo Kranznahorkais roman «Satantango» kommer sterkt forsinket, i tråd med romanens motto, tatt fra Franz Kafkas «Slottet»: «Jeg vil allikevel heller vente». Vente har befolkningen i bokas landsby gjort i årevis, uten at noe mer konstruktivt skjer enn at alle råtner på rot, i en monton bakevje av kjefting, utroskap, gemenheter, fyll og ungarsk gråvær av den virkelig dystre sorten.

«Satantango» er fortalt i et strømmende språk, med lange setninger og få avsnitt, noe som krever leserens konsentrasjon, men som i seg selv ikke gjør teksten vanskelig tilgjengelig. Fortellerperspektivene skifter stadig, fra innbyggerene, til den mytiske skikkelsen Irimás og de som bedriver sitt byråkratiske spill med landsbyen. Dette er klart nok. Motstanden møter man i spørsmålet om hva som egentlig skjer. I begynnelsen av romanen venter befolkningen på at noe skal hende, og etter et veritabelt fylleslag på kroa dukker Irimás opp. Han lokker de bakfulle deltagerene med på å skape seg et bedre liv ved Almássy-godset, og får dem ut på veien, lik en viss rottefanger fra Hameln, gjennom å hausse dem opp i troen på at de skal bygge et gullaldersamfunn sammen. Spørsmålet blir: Hvorfor? Og: Hvor blir det til slutt av krogjestene?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.