KRITIKERROST: «Satantango», opprinnelig utgitt i 1985, er den første og mest berømte romanen til den kritikerroste ungarske forfatteren Laszlo Krasznahorkai.
KRITIKERROST: «Satantango», opprinnelig utgitt i 1985, er den første og mest berømte romanen til den kritikerroste ungarske forfatteren Laszlo Krasznahorkai.Vis mer

Vente på elendighet

Lazlo Kraznahorkai har en evne til å dra med seg leseren gjennom forfall og stupiditet som få andre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ROMAN: Folk som ligger nede; hva gjør de og hva blir det av dem, når en mulighet byr seg? Muligheten i Lazlo Kranznahorkais roman «Satantango» kommer sterkt forsinket, i tråd med romanens motto, tatt fra Franz Kafkas «Slottet»: «Jeg vil allikevel heller vente». Vente har befolkningen i bokas landsby gjort i årevis, uten at noe mer konstruktivt skjer enn at alle råtner på rot, i en monton bakevje av kjefting, utroskap, gemenheter, fyll og ungarsk gråvær av den virkelig dystre sorten.

«Satantango» er fortalt i et strømmende språk, med lange setninger og få avsnitt, noe som krever leserens konsentrasjon, men som i seg selv ikke gjør teksten vanskelig tilgjengelig. Fortellerperspektivene skifter stadig, fra innbyggerene, til den mytiske skikkelsen Irimás og de som bedriver sitt byråkratiske spill med landsbyen. Dette er klart nok. Motstanden møter man i spørsmålet om hva som egentlig skjer. I begynnelsen av romanen venter befolkningen på at noe skal hende, og etter et veritabelt fylleslag på kroa dukker Irimás opp. Han lokker de bakfulle deltagerene med på å skape seg et bedre liv ved Almássy-godset, og får dem ut på veien, lik en viss rottefanger fra Hameln, gjennom å hausse dem opp i troen på at de skal bygge et gullaldersamfunn sammen. Spørsmålet blir: Hvorfor? Og: Hvor blir det til slutt av krogjestene?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn