Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Venter fortsatt på en unnskyldning til Åsne

Erling Kagge mener Aschehoug sprer «grove feil og beskyldninger» om stjernejournalisten.

(Dagbladet): Det kom ingen beklagelse fra Marit Christensen eller Aschehoug forlag til Åsne Seierstad og Kagge forlag da boka «Moren» ble lansert i dag.

I boka beskyldes Seierstad, som 11. november kommer med bok om 22. juli, for å ha vært uønsket da hun møtte 22. juli-terroristens mor Wenche Behring Breivik på sykehuset.

Forlegger Erling Kagge sier han fortsatt forventer at Aschehoug beklager og retter feilen.

 - Jeg tar det som en selvfølge. Aschehoug er et stort og ordentlig  forlag, og har ingen interesse av å spre grove feil og beskyldninger om andre forlags forfattere, sier Erling Kagge.

Mener han kan dokumentere feil På Marit Christensens pressekonferanse i dag ble det sagt at forlaget ikke ser noe motstridende mellom det Marit Christensen skriver og det som faktisk skjedde.

- Men i boka til Christensen skriver hun at Seierstad og advokaten kom på uventet besøk. Det er ikke tilfelle, da møtet var avtalt i god tid i forveien. Det står at Wenche Behring Breivik ble opprørt da forfatteren hadde stilt spørsmål til henne om sønnen. Det er beviselig usant. Og det står at moren ba Åsne Seierstad om å forsvinne fra dødsleiet hennes. Det er heller ikke tilfelle. Uheldigvis for Aschehoug ble alt sammen tatt opp på bånd, og Aschehoug har et stående tilbud om å høre på det båndet, slik at de selv kan bli overbevist om at det som står i boka er feil, sier han.

Foregikk på en «ordentlig måte» Ifølge Kagge er Wenche Behring Breivik en av «utallige» kilder i Åsne Seierstads bok, som handler om både terroristen, hans pårørende og hans ofre, og om tida før, under og etter terroraksjonen i 2011.

Kagge hevder intervjuet var avtalt på forhånd via Behring Breiviks advokat, at det strakk seg over en lengre periode og foregikk på en «ordentlig måte».

- Det var viktig å høre Wenche Behring Breiviks versjon. Åsne Seierstad tok kontakt med morens advokat, som avtalte et møte. Advokaten og Seierstad dro sammen til sykehuset, og begge tok opp samtalene på bånd, slik at det i ettertid ikke skulle være noe tvil om hva som ble sagt og hva som ble gjort, sier Kagge.  

- Så Wenche Behring Breivik var selv villig til å møte Åsne Seierstad?  

- Wenche Behring Breivik ønsket selv å møte Åsne Seierstad. Og det siste de gjorde var å snakke om et nytt møte, men i mellomtida døde Wenche Behring Breivik, så det neste møtet ble det ingenting av.

HAR SKREVET OM 22. JULI: I den forbindelse intervjuet Åsne Seierstad terroristens mor. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
HAR SKREVET OM 22. JULI: I den forbindelse intervjuet Åsne Seierstad terroristens mor. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Det er ikke sånn at det kan ha oppstått en uoverensstemmelse mellom de to etter at båndopptakeren er slått av?  

-Nei, lydbåndopptaket varer fra tiden rundt møtet starter til Åsne Seierstad forlater rommet. Dette handler ikke om Christensen og Aschehoug har rett eller om Åsne Seierstad har rett. Det er helt sikkert at Åsne Seierstad har rett. Fakta er helt klare.

- Kan Åsne Seierstad leve med at Marit Christensens påstander om henne blir stående?  

- Jeg tror Aschehoug til slutt kommer til å beklage. Alle kan gjøre feil, og da bør man si unnskyld og rette feilen. Velger de å ikke rette feilen er det selvkommenterende. Heldigvis for oss handler ikke dette om hvem som har rett og hvem som tar feil, for vi kan dokumentere at det er vi som har rett. Vil ikke Aschehoug rette feilen sin, er det først og fremst Aschehoug som har et problem. 

 - Hvorfor publiserer du ikke lydopptakene for å bevise at du har rett?  

- Nei, dette er upublisert materiale fra boka og foreløpig er det bare Aschehoug som har tilbud om å høre det. Det kan komme en situasjon der andre også bør høre teipen, men det er tross alt snakk om et opptak av et menneske fem dager før hun dør. Av anstendighet synes jeg ikke bare vi kan publisere det, sier Kagge. 

- Hvor kommer Marit Christensens påstander fra, hvis ikke de er sanne?  

- Jeg ønsker ikke å spekulere i det. Boka til Marit Christensen er sjangeroverskridende, det er både en gjengivelse av hva som har skjedd og en gjengivelse av hva Marit Christensen føler har skjedd. Det er ikke en sjanger jeg er familiær med, sier han.

Sitert direkte i boka Wenche Behring Breivik fikk i tiden fra 22. juli 2011 til sin død tidligere i år utallige intervjuforespørsler fra både norsk og utenlandsk presse. At hun skulle ha sagt ja til Åsne Seierstad, mens hun sa nei til alle andre, mener Kagge handler om Seierstads måte å henvende seg på.

 - Jeg vet ikke nøyaktig hvorfor, men jeg tror det var fordi hun gikk veldig ordentlig fram. Istedet for å gjøre det på en spekulativ måte, tok hun kontakt via Wenche Behring Breiviks advokat, det er jo den eneste riktige måten å gjøre det på når et menneske ligger for døden. Hun fikk en avtale på en ryddig måte, sier Kagge.

- Er Wenche Behring Breivik sitert direkte i boka?  

- Hun er sitert fra samtalen som fant sted, ja. Ikke hele, men deler av intervjuet med henne er gjengitt.  

- Var hun innforstått med at hun skulle siteres?  

- Ja, det var ingen tvil om bakgrunnen for samtalen eller at den skulle brukes i boken. Avtalen var at advokaten skulle lese gjennom det som ble gjengitt, både for å unngå faktafeil og fordi sitruasjonen var som den var, at hun var alvorlig syk, og skulle gjengis på en respektfull og ordentlig måte.  Behring Breiviks advokat leste gjennom alt som står i boken fra den samtalen. Hun har fått lese hele manuset. 

- Kan du gå mer i detalj om hva Wenche Behring Breivik snakker om i boka?  

- Nei, jeg ønsker ikke si mer om hva som står i boka. Den kommer, og da får folk lese selv og danne seg et helhetlig bilde av beretningen. Det som er viktig for oss å si, er at det ikke er ei bok om moren, men at hun er en av mange som er en del av boken, sier Erling Kagge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling