Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Venter på krigen

Rå krigsfilm uten blod, action eller levende fiender.

FILM: Til krigsfilm å være er «Jarhead» fattig på både action og heroisme. Den er desto mer skremmende på andre måter.Det er snakk om «Alle krigers mor», også kalt «Operasjon ørkenstorm», den første president Bush\'s golfkrig etter Saddam Husseins invasjon av Kuwait. Mange vil huske den som en tilsynelatende antiseptisk luftkrig, der amerikanske fly destruerte bakkemål og «ingen» - bortsett fra irakere - ble drept.

Korpsånd

Anthony Swofford utga i 2003 en memoarbok om sine opplevelser som «jarhead» - eller krukkehode som snauskallene i U.S. Marines kalles - under denne ørkenkrigen der «ingenting» hendte på bakken. Sam Mendes («American Beauty») har laget en film som gir et realistisk bilde av kjedsomheten, nervøsiteten, heten og kadaverdisiplinen blant disse marineinfanteristene.Her får Jake Gyllenhaal vist fram sitt store potensial som unge Swofford, en Camus-lesende og triggerhappy menig. I en historie som stort sett handler om å vente, drikke vann og vente mer, blir brakkemiljøet og den råbarske machokulturen hovedsaken.

Slående skildret

Blandingen av sexisme, mobbing, brutalisme, politisk ignoranse og rå idioti er så slående skildret at man umiddelbart forstår hvorfor «Jarhead» har fått en så kjølig mottakelse i USA. Det går en linje - slik jeg ser det - fra korpsånden hos disse elitesoldatene til mentaliteten hos fangevokterne i Abu Graihb-fengselet. Blant disse gutta blir Saddam omtalt som «Sodom Insane», men hans beryktede republikanergarde materialiserer seg aldri i horisonten. En utbrent konvoi av sivilister på flukt fra Basra - ørkensanden er svart av forkullede lik - er praktisk talt fiendens eneste ansikt. Tilbake står bare uendelige dager fylt av svette, onani og sand, samt et kollektivt løfte - ved Operasjon ørkenstorms avslutning - om aldri å vende tilbake til Irak.

Wagner

Sam Mendes har en uhyggelig referanse til Vietnam-filmen «Apokalypse nå» i «Jarhead». Når soldatene ser denne filmen, gauler de begeistret i kor til Wagners «Valkyrie» idet helikoptrene flyr inn over rismarkene for å spre død og ødeleggelse. Når The Doors seinere gjaller over leirens høyttalere, etterlyser gutta sin egen musikk til sin egen krig. It\'s only rock\'n\'roll, eller hva?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling