Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Venter på sjef

Offentliggjøres i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPERASJEF: I morgen offentliggjør styret i Den norske Opera hvem de har ansatt i den nye stillingen som administrativ toppleder. Og i går offentliggjorde Dagens Næringsliv hvem det ikke blir: Det blir ikke dagens operadirektør Bernt Bauge, og heller ikke festspilldirektør Per Boye Hansen.

Per Boye Hansen har kvalifikasjonene stillingen krever, men gjorde det klart at han ikke kunne tiltre før 2009. Dermed kunne han vanskelig bidra aktivt til å fylle beslutningsvakuumet i Operaen nå. Det illustrerer alene behovet for langtidsplanlegging i operaverdenen. Dagens operasjef, Bjørn Simensen, har bare rett til å ta beslutninger ut 2009. Operaverdenen har lengre planleggingshorisont enn som så.

I TILLEGG HAR OPERASTYRET besluttet at operaen som første store sceneinstitusjonen i Norge skal ha en administrerende direktør på topp, uten direkte kunstnerisk ansvar. Under henne skal det så ansettes en operasjef, en ballettsjef og en musikksjef. Selv om administrerende direktør blir tilsatt i morgen, vil operaen fortsatt ikke ha noen ny operasjef klar til å gjøre de kunstneriske vurderingene for tiden etter 2009. De haster det med.

Stillingen som operasjef er mindre attraktiv når man er underlagt en administrativ direktør. Det er ikke gitt at man da får søkere som er like kunstnerisk spennende. Det er vanskeligere å ta raske og modige beslutninger når man først må gå til sin sjef for å be om lov. Det er ikke gitt at en potensiell gevinst i bedre ledelse veier opp for svekkelsen av kunstnerisk kompetanse hos topplederen. En opera må selvsagt ha en administrerende direktør, men denne bør rapportere til en kunstnerisk kompetent og ansvarlig toppleder.

ORGANISASJONSENDRINGEN reflekterer en trend mot sterkere styrer i norske kunstinstitusjoner, styrer som kan være mer bekvemme med en av sitt eget slag som toppleder. Men ingenting er over før «the fat lady sings». Forhåpentligvis vil styret denne gang velge en administrativ leder med kunstnerisk kompetanse og ledelseserfaring. Tidshorisonten gir intet rom for læring på jobben.

image: Venter på sjef
GÅR AV: Dagens operasjef Bjørn Simensen har bare rett til å ta beslutninger ut 2009.
DET BLIR HELLER IKKE HENNE: Bergljót Jónsdottir var et av de hete navnene til jobben. Ifølge Aftenposten blir det heller ikke henne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!