Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Venter storm etter tv-sjokk

Norske dyrevernorganisasjoner sitter i kveld klare til å ta imot telefoner etter en rystende dokumentar om flåing av levende hunder og katter i Asia på TV2.

Dokumentarfilmen «Levende flådd» viser hvordan katter og hunder i Asia blir flådd mens de ennå lever.

- Da den ble vist i Sverige og Danmark, var reaksjonene meget sterke, sier Odd Harald Eidsmo i dyrevernorganisasjonen NOAH.

- Hvis folk blir sjokkert over det de får se på TV2 i kveld, så vil de ikke like forholdene på norske pelsfarmer heller. Det er folks vilje til å kjøpe pels som er den eneste grunnen til at denne mishandlingen av dyr kan fortsette, sier tegneserieskaper Lise Myhre.

Hun sikter både til avsløringene i Manfred Karremanns tv-dokumentar og til forholdene ved norske pelsdyrfarmer.

- All pelsproduksjon er dyremishandling, enten dyrene blir drept før eller etter at pelsen flås av dem, sier Lise. Hun står bak tegneseriefiguren «Nemi», som også er pelsmotstander. I dag stiller hun på Egertorget i Oslo for å be folk se dokumentaren og slutte å bruke pels.

- Vi krever total pelsstopp, sier Lise Myhre.

Kjæledyr

- Hvis folk virkelig bryr seg, slutter de både å kjøpe og å bruke pels. Vi reagerer med avsky mot tortur av hunder og katter fordi det handler om kjæledyr. Vi veit de er følende individer, men rev og mink har også følelser. Rev i bur spiser opp sine egne unger i frustrasjon. Dyr som fanges i feller, gnager over sine egne bein for å slippe løs. Det er ikke eksempler på godt norsk dyrehold, det heller. Så lenge du er villig til å kjøpe pels, lider dyra, sier Lise. Hun ber folk støtte NOAHs «PelsUT»-kampanje.

Glad for støtten

NOAH-leder Siri Martinsen er glad over støtten fra profilerte folk som Lise Myhre.

- Det er med på å skape oppmerksomhet rundt saken. Hunde- og kattepelsproduksjonen er nok et bevis på at norsk pelsbransje er totalt skruppelløs. Aksepterer man pelsbruk, må man ta stilling til hvilken type dyretortur man skal godta. Vil du ha pels fra en hund som er knivstukket og flådd levende? Pels fra en hengt katt? Hva med pels fra en rev som er drept med strømelektroder i endetarmen? Pels fra mink som har levd på 0,3 kvadrat hele livet? spør Martinsen. NOAH-lederen foreslår sjøl løsningen på det etiske dilemmaet:

- Stopp hykleriet! Kjøp aldri pelsprodukter.

I JUKSEPELS: - Det er ingen unnskyldning for pelsbruk at det er kaldt i Norge. Fuskepels er like bra. Og kjøp for all del ikke pelskrager og hårstrikker i pels, sier Lise Myhre. I dag står hun på stand i Oslo for å oppfordre folk om å slutte å bruke pels.
RYSTENDE BILDER: i TV 2s dokumentar i kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling