Venter storm rundt selvbiografi

PARIS (Dagbladet): Frankrikes mest berømte forhørsdommer, norske Eva Joly, kommer om noen dager med en svært personlig bok om seg selv og sitt virke. Den er allerede en sensasjon.

De som forventer oppsiktsvekkende opplysninger om sakene hun tumler med, som Elf-skandalen, vil bli skuffet. I Frankrike har forhørsdommerne full taushetsplikt.

- Mitt arbeid tilhører republikken, skriver hun. Det var ikke derfor hun skrev boka «Vår alles sak».

- Egentlig hadde jeg ikke lyst. Det var vanskelig å bestemme seg for å snakke i et miljø der ingen snakker. Men forleggerne har skrevet til meg i flere år, sier Eva Joly.

Overtalt

Den unge forleggeren Laurent Beccaria klarte å overtale henne, som et ledd i kampen mot økokrim og korrupsjon og politikernes tendens til å forhindre sakene fra å komme ut. Eva Jolys oppriktige betraktninger om det franske rettsvesenet ventes å ryste hele systemet. Medieomtalen i de kommende dagene blir enorm.

Hun forteller om au pair-jenta som giftet seg med sønnen i huset, og deres mange lykkelige år. Hun avslører et sytalent med egen motevisning, og en lang karriere i rettsvesenet før hun endte som forhørsdommer for økokrimseksjonen. Eva Joly omtales gjerne som Frankrikes mektigste kvinne, men åpenbarer i boka tvil og svakheter.

Fare

- Det bildet opinionen har av meg, har gjort skade i livet mitt. Det har ført til pinlige opplevelser med folk jeg har kjent i årevis. Det har også vært en fare for meg og min etterforskning. Siktede kan for eksempel påstå at dommerne har vært partiske. Å fortelle hvem jeg er og hvor jeg kommer fra, er en form for sikkerhet.

Hun vet at hun spiller et høyt spill. Hun har satt flere av samfunnets topper under etterforskning for misbruk av sosiale midler.

- Veldig få mennesker spiller et så høyt spill som meg. Det er en form for nytelse. Du tenker på neste trekk. Det ender med at vi kommer dit vi vil. Det var det ingen som trodde. Og dette er bare begynnelsen. Vi har mange planer, men det er et forbudt område. Jeg får tydelig beskjed om at hvis jeg går over den streken, vil jeg ikke leve lenge, sier Eva Joly.

OVERTALT: Den norske korrupsjonsjegeren Eva Joly hadde ikke lyst til å skrive noen selvbiografi, men ble overtalt av en ung forlegger.