Ventet 43 år med å følge opp debutromanen

Nå spøker han med Solstad.

TILBAKE: Johan Fredrik Grøgaard har skrevet mye i tidas løp, men ingen seriøse romaner etter debuten i 1967. Nå kommer roman nummer to. Foto: GYLDENDAL
TILBAKE: Johan Fredrik Grøgaard har skrevet mye i tidas løp, men ingen seriøse romaner etter debuten i 1967. Nå kommer roman nummer to. Foto: GYLDENDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||ANMELDELSE: Professor Andresen, ekspert på arabisk, er en nokså fjern gin og tonic-drikkende professor som bor i en leilighet på Oslo vest. En kveld går han ut for å flytte bilen til en bedre parkeringsplass.

Han blir tatt på fersken med promille. På samme tid får han en invitasjon til en konferanse i Australia. Dessuten er hans kone på mystisk vis forsvunnet.

Kultforfatter Det er rammefortellingen i «Kong Rad», Johan Fredrik Grøgaards andre roman etter den sagnomsuste debuten med «Dyvekes grav» (1967). Den handlet både om moderne mennesker og om elskerinnen til Christian II, og ble en kultbok.

Grøgaard har oversatt Shakespeare, skrevet poesi, noveller, ungdomsbøker og krim, men altså ventet over førti år på sin roman nummer to. En bok der Dag Solstads skikkelser mer enn lurer i bakgrunnen.

Stadige forvekslinger Den lett patetiske professor Andresen har en gjenboer over gata. Han er på sushi-restaurant. Han har en god venn som har satt seg til i rullestol, uvisst av hvilken grunn. Her er paraplyer, kofferter og en øde jernbanestasjon.

Her er også henvisninger til romanen «Professor Andresens hatt», og professor Andresen forveksles stadig med sin kollega professor Andersen, som muligens ikke eksisterer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer