Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wildlife Photographer of the Year:

Ventet fem dager på dette blinkskuddet

Nå har fotografen vunnet pris for bildet på T-banestasjonen.

KONKURRANSE: Under årets «Wildlife Photographer Of The Year»-konkurranse var det mange spektakulære bidrag. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Fotograf Sam Rowley var veldig fascinert av mus som levde nede på T-banestasjonen. Musene har aldri sett dagslys, eller natur, men lever av det de finner nede på stasjonen.

Rowley bestemte seg for å prøve å fange noen blinkskudd av livet under bakken. En kveld fikk han se to mus som slåss om en liten smule med mat.

- Jeg bruker vanligvis å ta masse bilder på en gang, men jeg var heldig med akkurat dette bildet. Da hadde jeg ligget på magen på plattformen i fem dager, så det måtte jo skje før eller siden, sier han til BBC.

Nå har Rowleys bilde vunnet publikumsprisen i fotokonkurransen «Wildlife Photographer of the Year». Det er det naturhistoriske museet i London som står bak konkurransen.

Publikumsfavoritt

Vinneren av konkurransen ble kåret i oktober, men museet arrangerer en avstemming blant bidragene som ikke nådde helt opp, hvor publikum kan stemme på sin favoritt. Ifølge BBC var det 28 000 som stemte på bildet til Rowley.

Han forteller til den britiske kanalen at han lå på perrongen fordi han ville få det perfekte bildet, fra en lav vinkel. Musene hadde vært på hver sin tur rundt på perrongen for å finne mat, helt til de kom over samme smule.

I et kort sekund begynte de å slåss før de endte opp med å gå hver sin vei.

- Disse undergrunnsmusene er født under bakken og lever hele livet sitt uten å se sollys eller være i nærheten av et gresstrå. På et vis er det en desperat situasjon - å løpe rundt passasjerer et par måneder, kanskje et år eller to, og så dø. Og siden det er så mange mus og så lite mat, så må de kjempe for noe så lite som en smule, sier Rowley til den engelske kanalen.

Fotografen er fra London og jobber som researcher til naturdokumentarer for BBC. Han sier han tror at mennesker har et spesielt bånd til dyr som finnes i de urbane områdene som byer og tettsteder, fordi de lever sammen.

FRETEX: Sasan Bajand kjøpte et kunstverk på Fretex for 200 kroner, det viste seg å være tidenes kupp. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Formet av våre rutiner

Direktøren for det naturhistoriske museet i London, Sir Michael Dixon, beskriver bildet som et fascinerende glimt av hvordan dyrelivet fungerer i et menneskedominert miljø.

- Musenes oppførsel er formet av våre daglige rutiner, transportmidlene vi bruker og maten vi spiser. Dette bildet minner oss på at selv om vi kanskje går forbi dette daglig, så er vi sammensveiset med naturen utenfor døra. Jeg håper det inspirerer folk til å tenke over og verdsette dette båndet mer, sier han til BBC.

Årets kåring skjer i oktober, og konkurransebidragene blir for øyeblikket vurdert av en jury bestående av eksperter.