Vera og Jørgen det nye filmparet

Hun gråter, kler seg naken, ler, er forbannet og manipulerer sin mannlige motspiller. Vera gjør alt som forventes av en kvinnelig hovedrolle på film. Men hun er bare åtte år gammel.

- Jeg likte de vanskelige scenene bedre enn de hvor jeg bare snakker, sier Vera Rudi om innspillingen av den nye norske spillefilmen «Tyven, tyven».

Ikke Dina

Etter å ha blitt slått på målstreken i kampen om rollen som den unge Dina i «Jeg er Dina», fikk Vera en av hovedrollene i «Tyven, tyven». Hun spiller den sju år gamle Lisa, som en dag blir kidnappet av sin far på skolen. Faren er desperat fordi Lisas mor hindrer ham i å ha samvær med datteren.

- Det er ikke en film for veldig små barn. Jeg skal invitere jentene i klassen til å se den, men sammen med foreldrene sine, sier Vera.

Lisas far spilles av Jørgen Langhelle, kjent fra flere gode biroller siden debuten i «Kristin Lavransdatter». Dette er hans første hovedrolle i en spillefilm.

- Jeg er glad for å spille en mann som er full av feil. Lisas far er som oss, en vi kan kjenne oss igjen i.

Spontan

- Hvordan var det spille mot en sjuåring?

- Veldig krevende. Vera har en spontanitet som regissør og motspiller må ta vare på når den kommer. Hun skrur seg av og på. Og i de øyeblikkene hun virkelig slår til, da er det som å se et lite hjerte gå i oppløsning. Det skjedde blant annet da jeg skulle kidnappe henne.

For når Vera på filmen spreller i Jørgens armer der han bærer henne vekk fra skolegården med skrubbsår på kneet, så er det ikke bare skuespill.

- Jeg slo meg på en stein da vi spilte inn denne scenen. Det gjorde det lettere for meg å gråte, sier Vera.

- Hendte det at du følte du «ble» Lisa?

- Ja, det skjedde. For eksempel ble jeg veldig flau, på ordentlig, da vi filmet meg og Jørgen sammen og han bare gikk omkring og hylte.

Roadmovie

«Tyven, tyven» er både skrevet og regissert av Trygve Allister Diesen og er en slags roadmovie, ikke helt ulik Hans Petter Molands «Aberdeen» - en reise både i geografi og i følelser der far og datter forsones underveis.

Sju år gamle Vera var selv med på å velge ut sin motspiller:

- Jeg prøvefilmet med to pappaer, men ville helst at Jørgen skulle få rollen. Jeg likte ham best. Jeg tror har er en ålreit pappa.

  • «Tyven, tyven» har premiere 22. mars.

SPILLER I «TYVEN, TYVEN»: - Jeg startet min filmkarriere mye yngre enn deg, sier Vera Rudi (8) til sin motspiller Jørgen Langhelle i den nye norske filmen «Tyven, tyven». Langhelle debuterte i «Kristin Lavransdatter», 28 år gammel.