Verbale hovedretter

Det finnes en grense for hvor mye magen kan makte, og hvilke gastronomiske utskeielser lommeboka tåler. Men god matlitteratur er porten inn til et uendelig rom av nytelse, der man aldri trenger å bli mett. En liste over de ti beste er som en oppskrift. Den bør ikke følges slavisk.

  • Både mat og matlitteratur dreier seg om å fange det som ikke kan fanges- den perfekte sanseopplevelse. Men målet er der. Og appetitten.

1) M.K.F. Fisher: «Consider the Oyster»

Omhandler både østersens oppsiktsvekkende liv, og dens muligheter på tallerkenen. Mystisk og sultent fra matlitteraturens dronning.

2) «Mikke Mus kokebok»

Den skal tidlig krøkes som god kokk skal bli. Men ikke like krokete som Kaptein Krok, han som lager speilegg. Inneholder også praktiske tips for medlemmer av dyreriket: «Sirkuselefanten Dumbo har det greit. Han kan drikke milkshaken gjennom snabelen sin.»

3) Nigel Slater: «Real Good Food »

En glede å lese, en lek å lage. Slater er kokebokforfatteren som tar forfatterdelen av sitt virke på alvor- og som ikke forventer at vi skal være perfekte kokker.

4) Auguste Escouffier: «Guide culinaire»

«Å tro at du kan lage god mat med simple råvarer, er som å helle skittent vann på flaske og forvente å få vin.» Det franske kjøkkenets strenge gudfar byr på kresne betraktninger og nesten 3000 oppskrifter. Ingen fancy bilder, men er det oppskrifter man er ute etter, trenger man bare denne.

5) «Du skal elske din niste»

Dette er min gastronomiske minnebok, her forsøker jeg å skrive opp maten jeg lager og spiser. Smakene dukker opp igjen når jeg leser den. «Den beste maten lager du selv, og de beste bøkene skriver du selv,» er det noe tvilsomme mottoet for boka.

6) Marinetti: «The futurist Cookbook»

Viltrere kokebok finnes ikke. Marinetti lagde revolusjonær mat for tradisjonstrøtte italienere. Her er det oppskrifter på lange banketter, friterte roser, drinker- samt på mat som ikke kan spises. En alvorlig spøk.

7) Glen Baxter: «The Gourmet's Guide»

Absurde tegneserier om mat, de fleste av dem har stått på trykk i The New Yorker. Baxter latterliggjør den forfengelige kokk, og viser en rørende omsorg for spinatens velbefinnende. Spenningskapittelet «Fruits of the World in Danger» er fantastisk.

8) Max de Roche: «Kjærlighetsmat»

Små anekdoter om afrodisiakisk mat, nydelige bilder og oppskrifter som virker bedre enn Viagra.

9) Jens Bjørneboe: «Steder jeg har vært og mat jeg har spist»

Ikke en hel bok, men verd hele boka. Et ti siders dikt, mest om fisk, men også om tungsinn og sult. Det sentrale diktet i norsk gastronomisk lyrikk.

10) Joost Ellfers: «Play With Your Food»

Hvordan kan du kle ut purre slik at det likner på en gammel dame? Hvor skummel kan en reddik bli? For barnslige matelskere og deres foresatte.