KOMMENTARER

Verden av i går i dag

I morgen er det 100 år siden skuddene som rev grunnen vekk under de europeiske stormakters fredsorden. Den hadde vart i 100 år.

SKYTTERGRAVSKRIGEN: Den første verdenskrig 1914-18. Et unikt fargebilde tatt i en skyttergrav av de franske brødrene Lumiere.
Arkivfoto SCANPIX Sverige.
SKYTTERGRAVSKRIGEN: Den første verdenskrig 1914-18. Et unikt fargebilde tatt i en skyttergrav av de franske brødrene Lumiere. Arkivfoto SCANPIX Sverige. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Skuddene i Sarajevo den 28. juni 1914 ga ikke Norges statsminister Gunnar Knudsen noen grunn til å endre sitt utenrikspolitiske værvarsel fra tidligere på året: «Utenrikspolitisk sett er himmelen skyfri». Det var rett for Nord-Europa. Men i Sentral og Sør-Europa, og i Midtøsten skulle skuddene utløse fire år med menneskeslakting, mens freden ga oss et nytt kart som kom til å gjelde til i dag.

Krigen som kom etter en måned med politisk spill, ble begynnelsen til slutten på førkrigstidas maktbalanse og de multinasjonale imperiene under dynastiene Hohenzollern, Habsburg og de osmanske sultaner. Der serbere, kroater, slovaker og andre nasjonaliteter var samlet under østerriksk-ungarsk og osmansk kontroll, kom flernasjonale kongeriker, som etter en ny krig ble republikken Jugoslavia. Der slovaker og tsjekkere hadde vært en del av Østerrike-Ungarn, ble republikken Tsjekkoslovakia skapt. Og i den osmanske Levanten og Mesopotamia med et mangfold av folkeslag, religioner og historiske sivilisasjoner, trakk krigens seierherrer opp nye grenser og skapte klientstatene Syria (fransk), Palestina og Irak (britisk). Dessuten fikk både Egypt og Libya nye regimer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer