Verden blir aldri lei av historien om sjakkspilleren Bobby Fischer

Spillets eksentriske konge er en slags litterær mytefigur.

BOBBY FISCHER: Den amerikanske sjakkongen på vei fra Tokyo til Island i 2005. Fischer fikk islandsk statsborgerskap og bodde der til han døde tre år seinere. Foto: AP/Junji Kurokawa/Dagbladet
BOBBY FISCHER: Den amerikanske sjakkongen på vei fra Tokyo til Island i 2005. Fischer fikk islandsk statsborgerskap og bodde der til han døde tre år seinere. Foto: AP/Junji Kurokawa/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka har filmen «Pawn Sacrifice» hatt premiere i Norge. Den kunne for øvrig gjerne vært oversatt med «Bondeoffer», men det er mulig dette ville fått folk til å tro at den handlet om regjeringens landbrukspolitikk.

Tobey Maguire spiller den amerikanske sjakk-legenden Bobby Fischer og Liev Schreiber hans motstander Boris Spassky under VM-kampen på Island i 1972. Noe av det morsomme med filmen er gamle klipp fra TV-nyheter verden rundt, med sensasjonelle oppslag om denne vanvittige duellen.

Sjakk på toppnivå har alltid vært interessant for flere enn sjakknerdene, men den gangen fikk matchen betydelig næring av den kalde krigen. Symbolikken ble nesten overtydelig når den amerikanske utfordreren Fischer gikk til krig mot den russiske dominansen i sjakkens ublodige verden.

Filmen kan om ikke annet minne yngre generasjoner om det største sjakk-oppgjøret gjennom alle tider - og om det gale geniet Bobby Fischer, som til tross for sin høyt utviklede eksentrisitet, ble en helt for mange. Selv om sjakk har vært framme i mediebildet i åra etterpå, har nok Magnus Carlsens spektakulære karriere vært den største nyheten fra sjakkens ellers lukkede verden siden Reykjavik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.