«Verden er en sær plass»

Brasilianske Max Cavalera har blitt kalt «The Bob Marley of Heavy Metal». Den tidligere frontfiguren i verdenskjente Sepultura, tømmer sjelen sin med bandet Soulfly.

Max Cavalera er nok mest kjent som frontfigur i Sepultura, Brasils mest kjente Heavy Metal Band gjennom tidene.

Sepultura utviklet seg over en tiårsperiode fra et primitivt Death Metal band, til å bli en av de kreative trendsetterne på den internasjonale heavy-scenen, godt hjulpet av engelske tekster.

Sepulturas siste vers

Men i 1996 Skjedde noe som skulle føre til Max Cavaleras sorti fra gruppa, og fødselen av gruppa Soulfly.

Rett før bandet skulle på scenen i den engelske «Monster of Rock» - festivalen, fikk han vite at hans stesøn var drept i en «gjengrelatert» bilulykke. Han og hans kone Gloria, som også var manager for bandet, tok første fly til Brasil, mens Sepultura gikk på scenen som trio.

Da de tre andre bandmedlemmene kort tid etterpå foreslo å erstatte Gloria som manager, tok han dette som et så stort svik, at han sluttet med mye vondord mellom medlemmene.

Soulfly stiger opp av asken

Sepultura fortsatte med en erstatter, men den definitive frontfiguren var borte. Max Cavalera startet i stedet bandet Soulfly, som en slags terapi mot sjokket etter å ha mistet en stesønn og nær venn.

Vokalist, gitarist og låtskriver Cavalera satte sammen et band av Roy "Rata" Mayorga på trommer (eks-Thorn), Jackson Bandeira på gitar (eks-Chico Science) og Marcello D. Rapp som fjerdemann på bass.

Personlige Album

Bandets første og selvtitulerte plate «Soulfly», kom i 1998, og solgte dobbelt så mye som nye Sepulturas album fra samme år. Den første singelen «Bleed» tok for seg stesønnens død, og mange av sangene tok opp episoder i Cavaleras personlige liv, som sykdom og hans omvendelse til kristendommen.

I Dagbladet ble plata beskrevet som «en påle et sted midt mellom en vill jungel og en møkkete og farlig storby», til terningkast fem. Håkon Moslet sier også at «Cavalera har et driv og en framdrift i låtene som ingen av hans konkurrenter er i nærheten av».

På albumet er det også mange kjente gjesteartister fra band som Beastie Boys, Fear Factory, Deftones, Dub War og Cypress Hill.

Bandets andre plate, «Primitive», kom i fjor høst, og var om mulig enda hardere og like sjelegranskende som debutalbumet. Men «primitive» fikk ikke like gode kritikker som «Soulfly», til tross for en lang liste av celebre gjester også her.

Max Cavalera har alltid stått for en blanding av brasiliansk musikk og eksperimentell Heavy Metal, en slags Alternativ Metal. I kveld kan du høre ham og bandet Soulfly på Rockefeller i Oslo.

Les mer om Soulfly på bandets offisielle hjemmesider.