Verden er endret til FNs fordel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mine opplevelser hver morgen er kanskje ikke så annerledes ulik dine. Vi plukker opp avisen eller skrur på tv-en – i New York, Lagos eller Jakarta – og tar inn en daglig dose med menneskelig lidelse. Libanon, Darfur, Somalia. Selvfølgelig, som generalsekretær i FN er jeg i det minste i en posisjon hvor jeg kan gjøre noe med disse tragediene. Og det gjør jeg, hver dag.

Da jeg tok denne stillingen for nesten fem måneder siden, var det uten illusjoner. En utmerket forgjenger sa en gang at det er «den vanskeligste jobben i verden». Jeg har selv fleipet med at jeg er mer sekretær enn general, for generalsekretærens makt er aldri større enn enigheten i Sikkerhetsrådet hans. Tidligere, som i dag, har den enigheten vært flyktig. Og ennå er jeg like optimistisk som første dagen i denne stillingen.

Det kan nok være vanskelig å forstå når vi tenker på de enorme og vanskelige problemene vi står overfor – kanskje ingen steder så mye som i Midt-Østen. Med økende krav fra alle fronter, fra fredsbevaring til humanitær assistanse til helse, forventes FN å gjøre mer enn tidligere, selv om ressursene til disse oppgavene blir mindre og mindre. På en annen side kan man tenke på hvordan verden har endret seg til FNs fordel de siste åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer