Verden etter storselskapene

«For dem av oss som vokste opp med å tro på at kapitalismen er grunnlaget for demokrati og markedsfrihet, har det vært en brutal oppvåkning å innse at under kapitalismen er demokrati til salgs til den som byr høyest, og at markedet er sentralt planstyrt av globale megafirma større enn de fleste stater,» skriver David C. Korten på den første siden i sin nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Korten ble verdenskjent med boka «When Corporations Rule the World». Da han var i Oslo i fjor, kom hundrevis av mennesker for å høre foredraget hans i Forum for systemdebatt. I den nye boka streker han opp hva han mener er alternativene til dagens verdensorden. Den fortjener minst like stor oppmerksomhet.

«Det store målet er å erstatte institusjonene til den globale kapitalismen med oppmerksomme markeder,» skriver Korten (s. 262). Han har skrevet den nye boka for å utfordre den allment aksepterte forestillingen om at det ikke finnes noe alternativ til økonomisk globalisering og den nye globale kapitalismen etter sammenbruddet i Øst-Europa og Sovjetunionen. Korten fokuserer på egenskaper og former for demokratiske, markedsbaserte alternativer. Han gjør ikke noe forsøk på å vurdere andre økonomi- og samfunnsmodeller, men begrunner det han ser som alternativet til dagens system. Det er både en styrke og en svakhet. Styrken er at han går grundig inn på det han selv står for, men det ville vært interessant å se hans vurderinger av andre modeller.

Korten har hentet mye inspirasjon fra naturvitenskap, særlig biologi. Han hevder å bygge sin samfunnsmodell på det han kaller «lærdommer av livets visdom». Mange vil kanskje finne hans utlegning om «Livets historie» (del 2 i boka) interessant og tankevekkende. Flere vil nok mene at Korten hadde stått seg på å presentere og begrunne sin samfunnsmodell uten å knytte den til naturlover. Det virker som om Korten «så lyset» i en samtale med en mikrobiolog, og har et stort behov for å formidle det: «Ved avslutningen av samtalen var jeg overbevist om at hennes innsikt i livets utrolige kapasitet til å organisere seg selv på måter som opprettholder integriteten både til individet og helheten, er en avgjørende nøkkel til å løse menneskehetens økende økonomiske og sosiale kriser» (s. 103). Han skriver også at «jeg er blitt fascinert av parallellene mellom en sunn kropp og et sunt marked».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer