Verden går i knas

TROMSØ (Dagbladet): Alt som kan gå galt, går virkelig galt på Hålogaland Teater for tida. Det vil si, fadesene på scenen er høyst tilsiktet.

Det dreier seg nemlig om Bert Brechts (1898- 1956) ungdomsstykke «Bryllupsfesten» fra 1918, hvor den stolte brudgommen (Ketil Høegh) og bruden (Guri Johnson) har invitert til høytidelig fest i nystiftet og selvsnekret hjem.

Satire

Middagen begynner pyntelig, dempet og dannet. Men kvelden skal etter hvert utvikle seg helt annerledes enn hva brudeparet hadde tenkt. Gjestene får for mange pinner, møblene viser seg å være pinner og litt etter litt går både mennesker og interiør i frø. Livet bak den borgerlige fasaden er ikke hva det utgir seg for å være. I hvert fall ikke når innsiden vrenges så brutalt ut som her.

I «Bryllupsfesten» har den politiske Brecht ennå ikke slått ut i full blomst. Her er satiren både mål og middel. Humoren skal først og fremst latterliggjøre den narraktige borgerlige livsstilen, uten at det lykkelige marxistiske paradiset kan skimtes i det fjerne.

Sveitseren Michel Kullmann har iscenesatt i tråd med den ekspresjonistiske konteksten stykket ble skrevet i. Brudeparet, deres familie og gjester er sminket som groteske stumfilmfigurer, spillet er bevisst overtydelig og figurene er ikke karakterer, men karikaturer og ekstreme typer.

Litt datert

Latterliggjøringen av et skinnhellig borgerskap virker litt utdatert i dag. Bortsett fra i Sveits og Østerrike eksisterer det vel knapt lenger. Men i utleveringen av menneskelige laster - i enhver smoking er det som kjent en bølle som vil ut - og i flere komiske opptrinn er oppsetningen ganske munter. Hovedinnvendingen er likevel at Kullmann burde brent stykket av som kjapp og reinspikka farse. Slik den spilles nå, blir den noe tung i sin konsekvente stil.

Ensemblet teller ni. Ikke alle har full dreis på figurene. Best er de som sier minst: Frank Jørstad som den oppskrudde vennen, Stein Bjørn som den galante vaktmestersønnen og Kirsti Sparboe som brudgommens stramme mor.

Det er mange artige scener i komedien, men det blir for mye stiløvelse til at det lokker fram den helt store latteren.

hans.rossiné@dagbladet.no

Kirsti Sparboe spiller brudgommens mor i Brechts "Brylllupsfesten" i Tromsø.