Verden går i knas

TROMSØ (Dagbladet): Alt som kan gå galt, går virkelig galt på Hålogaland Teater for tida. Det vil si, fadesene på scenen er høyst tilsiktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det dreier seg nemlig om Bert Brechts (1898- 1956) ungdomsstykke «Bryllupsfesten» fra 1918, hvor den stolte brudgommen (Ketil Høegh) og bruden (Guri Johnson) har invitert til høytidelig fest i nystiftet og selvsnekret hjem.

Satire

Middagen begynner pyntelig, dempet og dannet. Men kvelden skal etter hvert utvikle seg helt annerledes enn hva brudeparet hadde tenkt. Gjestene får for mange pinner, møblene viser seg å være pinner og litt etter litt går både mennesker og interiør i frø. Livet bak den borgerlige fasaden er ikke hva det utgir seg for å være. I hvert fall ikke når innsiden vrenges så brutalt ut som her.

I «Bryllupsfesten» har den politiske Brecht ennå ikke slått ut i full blomst. Her er satiren både mål og middel. Humoren skal først og fremst latterliggjøre den narraktige borgerlige livsstilen, uten at det lykkelige marxistiske paradiset kan skimtes i det fjerne.

Sveitseren Michel Kullmann har iscenesatt i tråd med den ekspresjonistiske konteksten stykket ble skrevet i. Brudeparet, deres familie og gjester er sminket som groteske stumfilmfigurer, spillet er bevisst overtydelig og figurene er ikke karakterer, men karikaturer og ekstreme typer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer