LEDER

Verden går litt framover, i alle fall i Norge

Skei Grande og Jensen drar på grønn dannelsesreise.

REISER: Siv Jensen og Trine Skei Grande skal til Canada og lære om grønt skatteskifte. Foto: Scanpix
REISER: Siv Jensen og Trine Skei Grande skal til Canada og lære om grønt skatteskifte. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Venstre-leder Trine Skei Grande har invitert Frp-leder og finansminister Siv Jensen med på en svært hyggelig venninnetur til British Columbia i Canada. De to skal lære hvordan et grønt skatteskifte fungerer i praksis. I løpet av det flere dager lange besøket skal de ha møter med statsråder i delstatsregjeringen, ulike miljøpolitiske og finanspolitiske talspersoner i parlamentet, næringslivet, miljøbevegelsen, akademia, fagforeninger og tenketanker.

Det betyr at Venstre-lederen investerer enda mer i samarbeidet med Høyre/Frp-regjeringen. Det kan i denne sammenheng være fornuftig, hvis klimagevinsten blir lik den vi har sett i British Columbia.

Delstaten innførte en karbonskatt i 2004. Systemet fungerer slik at alle inntekter skatten på CO2 gir, skal gi tilsvarende reduksjon i andre skatter og avgifter. Resultatene er gode: En studie viser at forbruket av drivstoff har sunket med 16 prosent, og at utslipp er redusert 3,5 ganger så raskt per innbygger sammenliknet med resten av landet. Skatten er blitt populær. 150 bedrifter sendte i mars i år et ønske om at karbonskatten bør økes, som dermed vil gi tilsvarende lettelser for de delene av næringslivet som driver mer klimavennlig.

Skatten stimulerer dermed både reduksjon i utslipp, og til grønn omstilling i næringslivet. Begge deler er avgjørende faktorer for Norge, som nylig har blitt enige med EU om 40 prosent kutt innen 2030 og som trenger å utvikle nye arbeidsplasser etterhvert som oljeaktiviteten vil avta.

Les også: Nå må hele regjeringen bli klimaministre.

Det er nesten 20 år siden den første grønne skattekommisjonen, så det er på høy tid at en norsk regjering tar et solid tak i dette virkemiddelet. Solberg-regjeringen har i budsjettavtalen fra i fjor forpliktet seg til et grønt skatteskifte, og samarbeidspartiene - særlig Venstre - har lagt enorm prestisje i å lykkes med dette. Så langt har forhandlingene i Stortinget vært svært vanskelige, det svir for Frp når prinsipper skal omgjøres til konkrete avgiftsøkninger. Turen til Canada kan forhåpentlig gi ideer til nettopp den praktiske gjennomføringen, og det er positivt at det er partilederen selv som reiser.

Frp sier nå gjentatte ganger klart og tydelig at det er forurenser som skal betale. Til VG slår Siv Jensen fast at debatten om menneskeskapte klimaendringer er over. Verden går litt framover, i alle fall i Norge. I USA mener det republikanske partiet for eksempel at kull er en «ren energikilde».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer