Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den globale sikkerhetssituasjonen

Verden har blitt et farligere sted

Verden har det siste året blitt mindre liberal, mindre internasjonal, og preget av mindre orden.

US-POLITICS-TRUMP
US-POLITICS-TRUMP Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er de dramatiske konklusjonene i rapporten som er laget i forkant av den store sikkerhetskonferansen i München, som hvert år diskuterer og vurderer den globale sikkerheten. Årets konferanse går av stabelen neste uke. Rapporten som ble publisert torsdag konkluderer blant annet med at det er større sjanse for en væpnet konflikt mellom NATO og Russland i Europa.

- I løpet av det siste året har verden kommet nærmere - for nær - en alvorlig konflikt, sier den tyske toppdiplomaten Wolfgang Ischinger, som leder årets konferanse. Han peker på ordkrigen mellom USA og Nord-Korea, den stadig mer fiendtlige rivaliseringen mellom Iran og Saudi-Arabia, og spenningen mellom Russland og NATO i Europa.

En av de mest dramatiske utviklingstrekkene årets rapport peker på er at INF-avtalen fra 1987 er under stort press. Atomnedrustningsavtalen har vært basert på den strategiske tilliten som oppsto mellom Sovjetunionen og USA i de siste åra av Den kalde krigen. Avtalen fjernet landbaserte mellomdistanseraketter, åpnet for større åpenhet om atomvåpenprogrammene, og ga løfter om nedrustning av langdistanseraketter, den seinere START-avtalen. Det var da den siste generalsekretæren i det sovjetiske kommunistpartiet, Mikhail Gorbatsjov, med et glimt i øyet sa til sin amerikanske kollega, Ronald Reagan:

- Jeg skal gjøre det verste jeg kan gjøre mot dere. Jeg skal ta fra dere et fiendebilde.

Nå er fiendebildene tilbake, selv om Den kalde krigen er over. Med det er også den ideologiske rivaliseringen mindre påtrengende. Men de geopolitiske interessemotsetningene er sterkere og sterkere til stede. Russland kritiserer med jevne mellomrom USA for å bryte INF-avtalen.

Det er selvsagt umulig å vurdere sikkerhetssituasjonen i verden det siste året uten å se det i sammenheng med at Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus for et år siden i januar. Rapporten i forkant av neste ukes møte peker på at med Trump har vi en amerikansk president som fremmer en illiberal forståelse av den vestlige sivilisasjonen.

- Verdens mektigste stat har begynt å sabotere den orden den skapte, heter det blant annet om Trumps USA. Rapporten slår også fast:

- Nasjonalisme er i vekst i mange land. Autoriteten til internasjonale organer utfordres på mange vis. Avgjørende internasjonale avtaler utfordres, eller blir undergravd på mange måter, mens utgifter til forsvaret øker i mange deler av verden, og truende retorikk blir skremmende vanlig, heter det i rapporten.

München-konferansens rapport sier at Europa - altså EU - nå må ta et mye større ansvar for egen sikkerhet, etter hvert som USA under Trump i større grad vil trekke seg tilbake til seg selv. Den tar også opp global oppvarming, faren for masseflukt fra områder i Afrika og Midtøsten som blir for varme og for tørre. Og Trump har ikke bare trukket USA fra å forplikte seg til klimamålene fra Parisavtalen, han har også fjernet klimaendringer som en sikkerhetsutfordring for USA. Vanvittig, mener rapporten.

Sikkerhetspolitiske prognoser er sjelden lystig lesing. Det handler om trusler og kalkyler for alt som kan gå galt i verden. Og det er som kjent ikke lite. Men årets rapport til sikkerhetskonferansen i München er sjelden dyster lesing.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!