<strong>FOLKEMENGDE:</strong> Festivalarrangører i Norge er bevisst på farene som kan oppstå når mange mennesker kommer sammen. Etter flere angrep i Europa, følger de ekstra godt med i år og samarbeider tett med politiet. &nbsp;Foto: Monica Strømdahl
FOLKEMENGDE: Festivalarrangører i Norge er bevisst på farene som kan oppstå når mange mennesker kommer sammen. Etter flere angrep i Europa, følger de ekstra godt med i år og samarbeider tett med politiet.  Foto: Monica Strømdahl Vis mer

- Verden har forandret seg, og det må festivalene også forholde seg til

Norske festivaler årvåkne etter terrorsommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På den danske festivalen SmukFest, som går av stabelen 3. august skjerper de sikkerheten betraktelig etter de mange angrepene mot menneskemengder i Europa den siste tiden.

Angrep i Frankrike og Tyskland er grunnen til det, det forteller festivalens sikkerhetssjef, Søren Eskildsen til den danske avisa Politiken.

Tettere dialog

Flere av de norske festivalene som finner sted i august oppgir at de også følger ekstra nøye med på sikkerheten i år.

– Verden har forandret seg, og det må festivalene også forholde seg til, sier Dag Inge Landbakk, festivalsjef for Raumarock.

Festivalsikkerhet

  • Danske SmukFest skjerper sikkerheten under festivalen betraktelig.
  • Norske festivaler forholder seg til politiets anbefalinger når det kommer til sikkerhet.
  • Norske festivaler i august er blant andre Raumarock, Notodden Blues Festival, Nordland Musikkfestuke, Fjordfest, Varangerfestivalen, Øyafestivalen, Målrock, Kraftfestivalen, Kalottspel, Sildajazz, Pstereo og Parken.

Raumarock i Åndalsnes går av stabelen 4. til 7. august, med blant andre Lissie, Postgirobygget og Razika på plakaten. Landbakk forteller at festivalen i år har tettere dialog med politiet enn tidligere, med flere og hyppigere møter.

–Vi har økt litt på vaktholdet. Det blir nok noe strengere ved innslipp enn tidligere, sier han.

–Vi er veldig klar over det som skjer i Europa og følger ekstra godt med i år.

- Vil ikke merke forskjell

Jonas Prangerød, PR-sjef i Øyafestivalen, forteller at de som arrangører er oppmerksomme på det som skjer ellers i Europa, men at publikum ikke kommer til å merke at noe er annerledes enn tidligere år.

–Vi har i alle år hatt en god dialog med politiet når det kommer til sikkerheten rundt Øyafestivalen, sier Prangerød.

Han forsikrer at politiet, som alle andre år, kommer til å være til stede hver dag under årets festival.

–Så lenge man oppfører seg fint, og følger eventuelle anmodninger fra vaktmannskapet på festivalen, er det ingen forholdsregler man bør ta før man reiser på Øyafestivalen, sier han.

- Flere henvendelser

Oslopolitiet opplever en større pågang fra festivaler nå enn før.

–Politiet får flere henvendelser fra arrangører i forbindelse med festivaler enn tidligere, sier politioverinspektør ved Oslo politidistrikt, Rune Instebø.

Han forteller at politiet samarbeider godt med de ulike festivalene i distriktet.

–På alle festivaler vil det være noen tiltak fra politiet som er synlige for publikum, men også flere som ikke er like synlige, understreker Instebø.

–Det er helt absurd og trist at man faktisk må tenke på disse tingene, sier festivalsjef for Parken i Bodø, Gøran Aamodt.

Terror og overgrep

Aamodt forteller at festivalen har flere møter med lokalt politi i forkant av festivalen.

–Da vil det være naturlig at temaer som både terror, men også seksuelle overgrep, vil bli diskutert, sier Aamodt.

Aamodt understreker at det vil være tett dialog med politiet før og under festivalen.

–Vi kan ikke være som struts og stikke hodet i sanden, det kan skje overalt, også i Bodø, sier han.

–Tidligere var ofte kroppsvisitering bare for å ivareta skjenkebevillingen, nå må man plutselig bekymre seg for våpen og bombebelter, legger han til.

Time for time

Pstereofestivalen i Trondheim feirer 10 års jubileum i år og arrangeres 18. til 20. august. Festivalsjef Bård Flikke understreker at alle sikkerhetsaspekter er viktig på festivalen, og at det hvert år gjøres en ny sikkerhetsvurdering.

–Vi følger selvsagt litt ekstra med etter det som har skjedd i Europa i det siste, men vurdering av terrortrusselen er ikke noe vi kan stå for selv, her må vi støtte oss til politiet, sier han.

Festivalsjefen understreker trusselbildet kan endre seg time for time.

–Så der har vi en løpende dialog, sier Flikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer