Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Syria - Israel

Verden lukker øynene for Israels bomber i Syria

Israel vet å bruke folkeretten til sin fordel.

BOMBER I NABOLAGET: Israels statsminister Benjamin Netanyahu
BOMBER I NABOLAGET: Israels statsminister Benjamin Netanyahu Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom Iran og Israel var på bristepunktet i morgentimene lørdag etter at en iransk drone var blitt skutt ned over Golan-høydene. Etter israelske gjengjeldesangrep i Syria, der halvparten av det syriske luftvernet skal ha blitt satt ut av spill og et israelsk jagerfly ble skutt ned, roet situasjonen seg. Årsaken til at Israel stoppet sine luftangrep, skal ha vært en telefon Russlands president Vladimir Putin tok til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Ifølge israelske myndigheter ble åtte syriske og fire iranske installasjoner angrepet i Syria. Israel frykter for større iransk innflytelse i de syriske grenseområdene mot Israel, der også den libanesiske sjiamilitsen Hizbollah gjerne vil ha et fotfeste. Men så er spørsmålet: Kan israelerne gjøre hva de vil når det gjelder å forhindre økt iransk nærvær i Syria? Tydeligvis kan de det.

Gang på gang de siste åra har israelske fly bombet mål i Syria, slik de tidligere har gjort i Libanon. Hensikten har de fleste gangene vært å ramme Hizbollah. Ved å bombe mål i nabolaget krenker de disse landenes suverenitet, men det bryr ikke det såkalte verdenssamfunnet seg særlig om. Så kan man si at Russland heller ikke har lov til å bombe i Syria. Fra et humanitært ståsted er dette korrekt, men ikke når det gjelder internasjonal lov. Enten man liker det eller ikke er russerne faktisk invitert til Syria for å bombe av landets president Bashar Assad. Og hans regime er anerkjent som Syrias legitime herskere av FN.

Men Israel vet å bruke folkeretten til sin fordel når det er nødvendig, slik som lørdag morgen. Om den iranske dronen hadde «forvillet» seg inn over Golan-høydene eller om dette var en bevisst iransk provokasjon, er uklart. Men israelske motangrep ble iverksatt. I folkerettens navn kan man også spørre om dette var en krenking av et lands luftterritorium siden Golan-høydene er okkupert av Israel. At området ble annektert i 1981, forandrer ikke på det folkerettslige faktum, Golan er ifølge FN syrisk område.

Både høyre- og venstresida i Israel bifalt lørdagens israelske flyangrep i Syria, men ikke alle tok bølgen. Gideon Levy, anerkjent kommentator i den israelske avisa Haaretz, slo fast at israelsk arroganse hadde fått et skudd for baugen. Med Russlands tilstedeværelse i Syria har ikke israelerne lenger kontroll over nabolandets luftterritorium. Det bør de innse, mener Levy.

Dessverre er ikke Netanyahu enig. Han truer med nye militæraksjoner dersom ikke iranerne holder seg i ro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!