Tiårsmarkeringen:

Verden om 22. juli

Dette skriver de internasjonale mediene om terrorangrepet nordmenn aldri glemmer.

MØRK DAG I HISTORIEN: 22. juli 2011 ble 77 mennesker drept i to terrorangrep i Norge, i Regjeringskvartalet og på Utøya. Dette er sekundene og timene vi aldri glemmer. Video/foto: NTB, Dagbladet, Kongehuset, privat, politiet, Digital imulse, NRK. Reporter: Marie Røssland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå ti år siden terrorangrepet som rystet hele Norge. Samtidig sjokkerte bildene, som kom fra Norge en fredag i juli 2011, resten av verden.

Mange land husker fortsatt de to terrorangrepene: Bombeangrepet på Regjeringskvartalet og angrepet på barna og ungdommene på Utøya, som i alt krevde 77 menneskeliv.

Flere husker også redningsarbeiderne, ungdommene, de sivile, politiet og terroristen som sto bak det hele.

ROSER: Folk legger ned roser ved 22. juli-minnesmerket utenfor Oslo domkirke, 10 år etter terrorangrepet 22. Juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ROSER: Folk legger ned roser ved 22. juli-minnesmerket utenfor Oslo domkirke, 10 år etter terrorangrepet 22. Juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Merkverdig for resten av verden, var hvordan det norske folk sto sammen i sorgen i et hav av roser.

I flere medier over hele verden skriver de om hvordan høyreekstremistiske holdninger fortsatt er farlig for samfunnet i dag.

Minneside

Vi glemmer ikke 22. juli

Sverige

I et av våre nærmeste naboland husker de godt hva som skjedde i Norge denne dagen for ti år siden.

Den svenske avisa Aftonbladet skriver i dag både om at Anders Behring Breiviks høyreekstremistiske tanker er langt fra unike, og hva som er det beste forsvaret mot rasisme.

I tillegg har avisa intervjuet AUF-leder Astrid Hoem (26), som selv var på Utøya som 16-åring.

Da angrepene pågikk på AUFs sommerleir sto Astrid å gjemte seg under en klippe. Hun sier til avisa at frykten for å dø fortsatt er det hun husker mest.

UTØYA: Astrid Hoem, Leder i AUF, og statsminister i Sverige Stefan Löfven på Utøya dagen før 10-årsmarkeringen for terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
UTØYA: Astrid Hoem, Leder i AUF, og statsminister i Sverige Stefan Löfven på Utøya dagen før 10-årsmarkeringen for terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Det gjør noe med en å oppleve et høyreekstremistisk terrorangrep. At noen prøvde å drepe meg på grunn av uenighet. Det vil være med meg hele livet, sier hun til Aftonbladet

I avisa Expressen, ser de til de norske avisene og skriver om helsesekretæren Anne Kari Aasheim som Dagbladet har snakket med.

Aasheim fikk ansvaret for pårørendetelefonen ved Ringerike sykehus under terrorangrepet på Utøya.

- Etter hvert som meldingene om antall drepte ble oppdatert i media, endret samtalene karakter. Samtalene var preget av fortvilelse, folk var redde. Man kan bare selv forestille seg hvordan det må ha vært å ikke få tak i sine egne unger, sier Aasheim til Dagbladet.

UTØYA: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, deler sine tanker om tiårsmarkeringen til terroren på Utøya. Reporter: Steinar Solås Suvatne Video: Kristin Svorte Vis mer

Danmark

Også de danske avisene skriver i dag om hvordan terrorangrepet har preget Norge de siste ti åra.

Avisa Politiken skriver i dag en sak der de har snakket med Åsmund Aukrust, som var nestleder i AUF i 2011.

Han sier til avisa at han kjente på en kjempe solidaritet som ble vist til ofrene fra både nordmenn, men også fra folk over hele verden.

Likevel savner han at man i Norge tør å snakke mer åpent om hva som fikk Anders Behring Breivik til å begå terrorangrepene den 22. juli.

- Terrorangrepet er en så stor del av Arbeiderpartiet, at det er vanskelig å tenke på Arbeiderpartiet uten å tenke på Utøya. Jeg tror ikke at medlemmene av de andre partiene i dag vet hvor mye det fortsatt plager oss, sier Aukrust til Politiken, som i dag er 36 år og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

22. JULI: Daglig leder på Utøya, Jørgen Watne Frydnes, viser fram bygget som av storavis beskrives som «et av de viktigste byggene i verden». Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Berlingske har snakket med Geir Lippestad, Breiviks advokat, om hva saken har gjort med ham - og med Norge.

Han sier til avisa at han aldri har angret på at han takket ja til å ta saken, selv om han har mottatt hundrevis av trusler som startet allerede etter hans første møte med Breivik.

Statsministeren i Danmark, Mette Frederiksen, har også kommet med en hilsen til Norge, skriver den danske avisa B.T.

- I dag er det ti år siden Norge opplevde det forferdelige terrorangrepet på Utøya og i Oslo. Vi minnes ofrene og sender fra Danmark vår dypeste medfølelse med det norske folk, skriver Frederiksen i en offisiell uttalelse, ifølge B.T.

Tyskland

Tyske journalister fra avisa Bild har tatt turen til Utøya sammen med Anders Snortheimsmoen (63) som var sjef for beredskapstroppen som steg i land på Utøya 22. juli 2011.

Til avisa erindrer Snortheimsmoen pågripelsen av terroristen.

POLITIET: Sjef for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, ledet operasjonen da troppen gikk i land på Utøya i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
POLITIET: Sjef for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, ledet operasjonen da troppen gikk i land på Utøya i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Vi var 22 menn som ankom hit på øya, bevæpnet med pistoler, maskinpistoler og skarpskytterrifler. Vi antok at det var tre til fem gjerningsmenn, sier Snortheimsmoen til avisa.

Storbritannia

Den britiske kanalen BBC har laget en minidokumentar med Lisa Husby som var 19 år gammel og en av lederne på Utøya i 2011.

Ti år seinere reflekterer hun over flukten fra terroristen og hvordan hendelser den dagen har formet livet hennes.

Hun forteller om hvordan det var vanskelig å bearbeide hendelsene, da resten av landet gikk videre med livet, etter den nasjonale landesorgen.

Hun forteller om en vanskelig periode med både angst og depresjon.

MINNE: Lisa Marie Husby og tidligere ordfører i Orkdal Gunnar Lysholm på avdukningen av den første 22. juli-minnesmerke i 2012. Foto: Ned Alley / NTB
MINNE: Lisa Marie Husby og tidligere ordfører i Orkdal Gunnar Lysholm på avdukningen av den første 22. juli-minnesmerke i 2012. Foto: Ned Alley / NTB Vis mer

Frankrike og USA

Både i USA og i Frankrike skriver noen av de største mediene om hva som skjedde i Norge for ti år siden.

I den franske avisa Le Figaro skriver de at man i Norge fremdeles er preget av handlingene til Breivik, og at terroristens ideologi fortsatt er utbredt i samfunnet.

Den amerikanske kanalen CNN har skrevet en lengre sak om hvordan Senter for ekstremismeforskning på Universitetet i Oslo nylig har publisert en rekke analyser av hvordan terrorhandlingene kan ha inspirert andre.

- I Norge, som over alt i verden, har nettaktiviteten vokst i løpet av de siste 10 åra. Men om det er en betydelig økning av høyreekstrem aktivitet, eller om det bare speiler veksten av sosiale medier på nettet, er vanskelig å si, sier en av forskerne bak analysene, Jacob Aasland Ravndal, til CNN.

PREGET: Tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, taler i Oslo domkirke ti år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Vis mer

Mediet har også snakket med NATO-leder og tidligere statsminister Jens Stoltenberg om sjokket av terrorhendelsene, og sorgen som fulgte.

- Han er dømt og sitter i fengsel. Men ideologien hans er fortsatt der ute. Derfor må vi fortsette - jeg tror vi aldri vil være i en posisjon der vi kan si at vi har vunnet kampen mot ekstremisme, sier Stoltenberg til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer