Verden samlet mot Mugabe

Sanksjonene må forsterkes og utvides, skriver Lord Mark Malloch-Brown.

I lengre tid har Robert Mugabe holdt liv i løgnen om at Afrika og store deler av resten av verden står på hans side i det han hevder er en kolonikonflikt med Storbritannia og, i mindre grad, Europa. De siste ukers hendelser har endret dette synet. Det framstår nå som krystallklart at verden står sammen i fordømmelsen av den volden som er utført av Zimbabwes ledere. Det er nå Mugabe og hans regime mot resten av verden.

Afrikanske ledere har stått fram en etter en med sin motstand mot det Mugabe foretar seg: Tanzania, Senegal, Rwanda, Botswana, Angola, Sør-Afrika og Zambia var sist ute. I forrige uke skrev 40 afrikanske ledere, inkludert flere ekspresidenter, tidligere generalsekretærer og samfunnsledere, under et åpent brev der de ba om en slutt på volden. Afrikanske ledere vet at Robert Mugabes styre nå er illegitimt også ifølge hans egen grunnlov, SADCs valgprinsipper og Den afrikanske union som krever at medlemmene er demokratisk valgt. Afrikanske ledere skammer seg. Kofi Annan skrev at «Zimbabwe sverter Afrikas omdømme». Kenyas statsminister Raila Odinga har kalt Zimbabwe en «torn i øyet».

FNs sikkerhetsråd var også denne uka enstemmig i at «betingelsene for frie og rettferdige valg er ikke til stede i Zimbabwe for øyeblikket. Det har vært for mye vold, for mange trusler». Blant de 15 landene som skrev under uttalelsen var Kina, Russland og Sør-Afrika: Tre land som tidligere har vært motvillige til å delta i denne type internasjonal fordømming av Zimbabwe.

Hva skyldes denne avgjørende forandringen i verdensopinionen? Visse fakta snakker for seg selv. Det er bekreftet at 84 tilhengere av opposisjonen er blitt myrdet mens 2700 er såret og 34.000 fordrevet. Disse triste tallene fortsetter tragisk nok å vokse, selv til tross for at MDC har trukket seg fra valget. Dette er ikke lenger en valgkamp. Det er en voldskampanje for å ydmyke uskyldige menn, kvinner og barn, som ikke har gjort andre forbrytelser enn å ville gi uttrykk for sin demokratiske stemmerett. Å gjøre som de gjorde den 29. mars, i valget som MDC rettmessig vant, ifølge afrikanske observatører.

Det er dessuten en kamp som finner sted mot en katastrofal økonomisk bakgrunn. Inflasjonen er anslått til to millioner prosent. Zimbabwe har nettopp høstet sine dårligste avlinger på seksti år. I enkelte områder varer vann- og elektrisitetsmangelen i dagevis. I mellomtida har ZANU-PF-styret stanset humanitære organisasjoners livreddende virksomhet. Selv sult er blitt et politisk våpen.

Europa kan spille en avgjørende rolle i å sørge for forandring i Zimbabwe. EUs allerede eksisterende tiltak med reiseforbud og sperring av midler i utlandet rettet mot Mugabe og 130 ZANU-PF-ledere må forsterkes og utvides til å gjelde en større krets av mennesker som er involvert i å opprettholde volden. Utover dette må EU vurdere hvordan man på best mulig måte kan øke presset uten at det påvirker alminnelige borgere i Zimbabwe på negativt vis. WPP har, slike de burde gjøre, kvittet seg med aksjepostene i et lokalt reklamebyrå som står bak ZANU-PFs reklamekampanjer. Men er det ikke kritikkverdig at et europeisk selskap fortsetter å trykke pengesedlene som gjør det mulig for Mugabes regime å opprettholde statsundertrykkelsen og underbygge den utålelige vanen med å sørge for hyperinflasjon?

Det aller viktigste er at Europa må arbeide for å støtte det afrikanske og globale lederskapet som blir utvist av SADC, den Afrikanske unionen og FN. Europa må gjøre mer for å sørge for en global kamp for å isolere og underminere legitimiteten til Mugabes regime: Man må dokumentere brudd på menneskerettighetene, finne løsninger og tvinge Mugabes regime til å tillate framveksten av en regjering som representerer folkets vilje.

De siste ukene har Robert Mugabe og hans indre sirkel lykkes i å få en samlet verden mot seg. De har satt seg selv utenfor fellesskapet. De har hånet internasjonale normer og verdier. Og de bør være klar over at de nå må ta konsekvensene av sine gjerninger.

Verden samlet mot Mugabe
<B>VALG I MORGEN:</B> Robert Mugabe er selvskreven vinner i valget i Zimbambwe i morgen, etter at opposisjonskandidat Tsvangirai har trukket seg.