Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verden sett fra høyre

VENEZUELA: I sin replikk i dagbladet 29.05, «verden sett fra vestre» gjentar Torbjørn Røe Isaksen sine påstander om at Venezuelas valgte president Hugo Chávez har tilranet seg diktatorisk makt over medier, domstoler og sikkerhetsstyrker. Men hvordan kan Chávez ha diktatorisk makt over institusjoner som er involvert i et militærkupp mot ham selv? Det er rett og slett avslørende når Isaksen sier at han ikke forstår hva hendelsene rundt kuppet har med påstandene hans å gjøre. Forvrengte tolkninger av Amnesty International- og Human Rights Watch-rapporter blir da til liten hjelp.

ISAKSEN TREKKER så fram statistikk fra tiden etter at de konservative elitene, etter det mislykte militærkuppet, forsøkte å presse Chávez til å gå av ved å blokkere den livsviktige oljeindustrien i over tre måneder, noe som halverte BNP og gjorde enorme skader på oljeinstallasjonene, og konkluderer at Chávez er en katastrofe for sitt folk. Det finnes imidlertid nyere levekårsundersøkelser som fanger opp de nye tiltakene for fattigdomsbekjempelse, samt den høye økonomiske veksten, og dermed viser en positiv utvikling, særlig i fattige lag av befolkningen. Men den beste indikatoren på at Isaksen tar feil er de venezuelanske velgerne som gjennom 11 valg utvetydig har gitt sin tilslutning til den pågående omfordelingsprosessen. Isaksen påstår videre at norsk venstreside aldri stiller kritiske spørsmål om Chávez. Jeg kan ikke svare for den norske venstresiden, men minner om at jeg i motsetning til Isaksen faktisk har reist til Venezuela for å forsøke å få svar på mine.

TIL TROSS FOR at alle forsøk på sosial demokratisering i Latin-Amerika de siste 50 årene har blitt straffet med invasjoner, kupp og militærdiktatur har den norske høyresiden ennå ikke forstått at det er de USA-støttede elitene som utgjør den største trusselen mot demokratiet på dette kontinentet. Og dessverre, heller ikke påminnelsen fra Bush og de tidligere korrupte makthaverne, som den 11. april 2002 nok en gang svingte pisken over et venezuelansk folk som hadde «stemt feil», nådde gjennom høyresidens skylapper. Derfor stilte ikke Isaksen et eneste kritisk spørsmål til militærkuppet den gangen, og han vil sikkert heller ikke gjøre det neste gang noen igjen tramper på det venezuelanske demokratiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling