Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verden smiler tilbake

Årets beste plate skulle kommet for 38 år siden. Den som har ventet på Brian Wilsons «Smile», har ikke ventet forgjeves.

1966. «Smile» ble jobbet med i det mer stille rom. Av Brian Wilson og tekstforfatter Van Dyke Parks. Albumet ble etter hvert nærmest lanseringsklart. Men, det skulle rulle mange bølger innover Californiakysten før noen utenfor surfekretsen fikk høre hele mesterverket.

Wilson slo nemlig opp en varig hodeskade, forårsaket av blant annet LSD og diverse annet. Populærmusikkhistorien har derfor, fram til i år, slitt med et av mange mytomane skivefantomer: Plater som var ferdige, men som ingen fikk høre. Lost tapes/forgotten songs etc.

«Teenage symphony»

Wilson la innspillingene vekk. Låste dem ned i den innerste arkivskuffen. Og det gjorde han med ei plate som mester Brian, født 20. juni 1942, hevder er «a teenage symphony to God». Halleluja.

Wilsons grunner til ikke å slippe plata var av det særs komplekse slaget. I tillegg til hans etter hvert meget skrale mentale helse, sies det at de andre medlemmene i Beach Boys på den tida fryktet at «Smile» var for sær til å bli en kommersiell suksess.

I oktober 1966 ga Wilson datidas unge og håpefull en av tidenes klart beste feelgood-singler «Good Vibrations».

Noen måneder tidligere hadde Beach Boys gitt ut det mange fortsatt rangerer særs høyst på listene med tidenes beste popalbum, «Pet Sounds».

«Smile» skulle være oppfølgeren. Wilson skulle her endelig hentet maksimalt ut fra sin musikalske fantasiverden, og på en måte gjenoppfinne populærmusikken. Det skulle gå 38 år før «Smile» ble utgitt.

Turné

I april 2004 var tida inne. Wilson fikk med seg gamle Van Dyke Parks i studio, og nennsomt sydde de sammen albumet i Sunset studio, avdeling Hollywood.

Plata kom omsider ut. Wilson har turnert med den - til massive hyllester. I august spilte han i Oslo Konserthus.

Hans skatter fra 1966 har tålt mytene, tidas hjørnetenner og har klart å favne tre generasjoner med lyttere.

Og nesten samtlige av universets anmeldere har hentet ned terninger og stjerner av ypperste merke.

Som det står på omslaget: «Our Smile dream has come true». Og Wilson skriver «To all the fans who have waited these years for me to finish Smile . I dedicate this to you ...».

ÅRETS PLATE: Brian Wilson har laget årets internasjonale plate, ifølge Dagbladets anmeldere. Materialet er 38 år gammelt, men innspillingen er fra i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media